Analitičari tvrde da je „The Mandalorian“ još jedan video sa lažnim HDR-om

High Dynamic Range (HDR) je jedan od najuočljivijih noviteta na televizorima nove generacije. Stoga se i mnogi novi video sadržaji (filmovi i serije) reklamiraju kao da su HDR kompatibilni. Jedan od poslednjih, visokobudžetna serija iz Star Wars univerzuma „The Mandalorian“, navodno je napravljena u HDR Tehnologiji.

PCPress.rs Image

Međutim, analitičari tvrde da je u pitanju samo SDR sadržaj „upakovan“ u HDR paket. Oni kažu da u seriji nisu videli ni jedan od benefita koje donosi HDR, a uočili su i nekoliko bitnih nedostataka od kojih je najvažniji da su mnogi korisnici isključivali HDR kada su gledali do sada objavljene epizode.

Većina novijih televizora srednje i visoke klase je sposobna da prikaže HDR sadržaje. Prikaz takvih sadržaja blizak je realističnom, onom što mi vidimo svojim očima, a što obični televizori i monitori ne mogu da prikažu dovoljno dobro. Na primer, na svetlim scenama ne mogu da se dobro vide detalji koji se nalaze u tamnim delovima slike, i obrnuto.

Uobičajeni testovi za HDR mere osvetljenje u svakom delu slike. Test je pokazao da „The Mandalorian“ ni u jednom trenutku, čak i u situacijama i mestima na kojima se vidi vatra iz blastera, ne prelazi više od 200 cd/m2. Ako uzmemo da je za HDR potrebno da osvetljenje bude između 800 i 1.200 cd/m2, jasno je da tu nema govora o HDR-u.

Pročitajte i:  Disney se sprema da deli otkaze

Pretpostavka je da je Disney samo „obukao“ SDR sadržaj u HDR okvir, koji indukuje da se radi o HDR-10 ili Dolby Vision sadržaju za televizore koji ih podržavaju. Možda se radi i o načinu na koji je režiser hteo da prikaže sliku u ovoj seriji. Ipak, koji god da je razlog u pitanju, ako je nešto navedeno kao HDR sadržaj, gledaoci očekuju i da će biti u stanju da to vide, a u ovom slučaju to nije ispoštovano.

Izvor: ArsTechinca

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,