Android 11: Suptilna promena u odnosu na Android 10

Android 11 je konačno tu, tri meseca nakon što je izašla beta verzija. Od tada se nije mnogo toga promenilo, pa se uglavnom radilo na ispravljanju sitnih grešaka i problema sa aplikacijama koje su došle od spoljnih developera. Sa novom verzijom stigla je i dugo očekivana funkcija za snimanje ekrana, a u pitanju je ugrađeni screen recorder koji ne zavisi od drugih aplikacija.

PCPress.rs Image

Promene u Android 11

Oni koji nisu ispitali beta verziju pronaći će nekoliko novih funkcija, poput novih opcija za kontrolisanje uređaja, te poboljšane sigurnosnih funkcija. Promena u odnosu na Android 10 je ipak suptilna, pa se najčešće radi o poboljšanjima za već postojeće funkcije, poput bolje 5G podrške. Nova verzija operativnog sistema, uprkos tome što nema krupnih promena, nudi osveženje, te osećaj da uređaji bolje rade, te da su efikasniji.

Većinu korisnika najviše je obradovala već pomenuta funkcija „screen recording“. U pitanju je mogućnost koju iOS već ima, te ona koju su Samsung, LG i OnePlus ugradili u svoje Android telefone. Ostali korisnici su koristili spoljne aplikacije, koje su neretko dolazile u paketu sa prevelikim brojem reklama, te na snimljene sadržaje dodavale svoj vodeni žig.

Pročitajte i:  Od sada moguća izmena RCS četova u Android Messages-u

PCPress.rs Image

Pored snimanja ekrana, nova Android verzija fokusira se i na komunikaciju sa drugima. U tom kontekstu nudi takozvane „chat mehuriće“, koji aplikacijama kao što su Android Messages, Telegram i Facebook Messenger omogućavaju da poruke emituju u plutajućim oblačićima, a kako bi korisnici mogli još brže da odgovore, bez potrebe da ulaze u aplikacije. Opcija neodoljivo podseća na ono što Facebook Messenger već nudi, samo što Android 11 u okviru plivajućih kružića objedinjuje više aplikacija.

Tu je i promena koja se tiče screenshot-ova, pa se sada pojavljuju u donjem levom uglu, sa opcijama za deljenje, editovanje ili brisanje, te ažuriranje koje omogućava da se podesi jedinstvena dozvola za sve aplikacije koje traže pristup lokaciji, te kameri. Na taj način korisnici imaju veću kontrolu nad aplikacijama koje funkcionišu u pozadini, pa ne dozvoljavaju svima da lako pristuše traženim funkcijama.

Oni koji su testirali i beta verziju tvrde da su pojedine greške još uvek tu, te da su neke nove opcije suvišne. Android 11 ipak donosi više moći korisnicima koji sada bolje kontrolišu svoje uređaje, a tu je i mogućnost da se sve neželjene opcije isključe.

Pročitajte i:  Telegram debolokira Chat botove koje koriste ukrajinske bezbednosne službe

Izvor: Engadget

Facebook komentari: