Android 13 će pomoći programerima da testiraju svoje aplikacije sa sporijim internet vezama

Uvek je važno da Android aplikacije dobro funkcionišu na širokom spektru veličina ekrana, tipova čipseta, mobilnih mreža i tako dalje.

PCPress.rs Image

Google radi na novoj funkciji

Testiranje malih brzina mreže je posebno važno, jer nemaju svi gigabitni internet ili neograničene 5G veze za prenos podataka, ali je uvek bilo teško veštački umanjiti brzinu interneta na Android-u. Srećom, Android 13 bi to konačno mogao da promeni. Google radi na novoj funkciji za nadolazeće ažuriranje za Android 13 koje će omogućiti smanjenje bilo koje mrežne veze, navodi se u blog postu od Espera. Funkcionalnost još uvek ne radi, ali kod iz Android Open Source Project (AOSP) ukazuje na to da ćete moći da podesite brzine mreže u bajtovima u sekundi. Jedina kvaka je u tome što ova funkcija zahteva podršku na nivou kernela, a pošto većina uređaja ne prima ažuriranja kernela nakon što su pušteni, mnogi postojeći telefoni i tableti verovatno neće podržavati prigušivanje mreže.

Kernel takođe mora biti izgrađen sa određenim opcijama konfiguracije omogućenim, kao što je CONFIG_NET_SCHED. Već je moguće pokrenuti Android Studio Emulator sa prigušenom mrežnom vezom, ali nikada nije postojao lak način da se testiraju sporije mrežne veze sa pravim fizičkim uređajem. Neki programeri su koristili mikrotalasne pećnice (kada ne rade) ili faradejeve kaveze da oslabe bežične signale uređaja za testiranje. Google takođe podržava smanjenje mrežnih veza u Chrome web browseru, što može biti zgodno za testiranje kako sajtovi ili veb aplikacije rade sa sporim mrežama. To podešavanje je takođe dostupno u svim veb browserima zasnovanim na Chromium-u. Apple-ov iOS i iPadOS su neko vreme dozvoljavali prigušivanje mreže u postavkama programera, ali za dostizanje tog menija potrebno je korišćenje Xcode razvojnog studija na Mac-u.

Android 13 Developer Preview 2 takođe dodaje dozvole za vreme izvršavanja za obaveštenja aplikacija, poboljšano prelamanje teksta na japanskom, novi API za konverziju teksta za jezike kao što su japanski, COLR fontovi, MIDI 2.0, Bluetooth LE Audio i druge promene.

Izvor: Xda-developers

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija