BIZIT plus

Android P – bolja kontrola sumnjivih aplikacija

Android Oreo je već postigao zadovoljavajuće rezultate u ograničavanju pristupa aplikacijama koje funkcionišu u pozadini, ali sledeća verzija ovog operativnog sistema – Android 9.0, koja bi trebalo da bude predstavljena u maju, planira da se dodatno pozabavi ovim pitanjem, te postavi još jasnije granice kada su pozadinske, te neaktivne aplikacije u pitanju.

PCPress.rs Image

Naime, Android Open Source Project kode otkrio je da Google planira da sumnjivim aplikacijama koje funkcionišu u pozadini zabrani pristup kameri uređaja, a u okviru sledeće verzije Android operativnog sistema, kao i mikrofonima, a sve dok im korisnik ne dodeli potrebne dozvole. Takav potez bi trebalo da umiri one koji su zabrinuti u vezi sa raznim teorijama zavere, posebno one koje se tiču snimanja i prisluškivanja korisnika od strane različitih kompanija.

Proteklih meseci se raspravljalo o tome da različite video-igre „prisluškuju“ korisnike, te zloupotrebljavaju mikrofone uređaja čak i kada korisnik izađe iz aplikacije, a često se govorilo i o tome da kompanija Facebook prisluškuje svoje korisnike, u marketinške svrhe. Bilo kako bilo, čovečanstvo se odavno boji špijuna, setite se samo Ilije Čvorovića, a digitalna era je značajno unapredila njihovu poziciju, te bi Android P, makar delimično, tome mogao da stane na put, bar dok oni čiji je posao da se bave prisluškivanjem ne dođu do novih načina za slušanje i snimanje bez pristanka.

Pročitajte i:  Google ograničava AI Gemini zbog pitanja o globalnim izborima

Izvor: Phone Arena

Facebook komentari: