BIZIT plus

Apple će podići cenu iPhone 13 telefona zbog skuplje proizvodnje čipova

Po svemu sudeći, Apple planira da poveća cene dolazeće iPhone 13 serije telefona, kao način da očuva profit zbog povećane cene proizvodnje čipova u kompaniji TSMC. Prema najavama, TSMC planira da podigne cene svojih čipova, što će najviše uticati na velike kupce, a jedan od najvećih je Apple. Očekuje se da će od januara sledeće godine cene čipova proizvedenih u ovoj kompaniji, zasnovanih na uhodanim tehnološkim procesima, porasti za oko 20 procenata. Kompanija je već obavestila svoje kupce o toj odluci.

iphone 13

Skupo, skuplje

Za najnovije čipove (koje se koriste za proizvodne procese manje od 7 nm), cene će porasti između 3 i 10 procenata. Apple koji je najveći kupac ovih čipova (sa oko 20 procenata ukupne proizvodnje), može da očekuje više cene za 3 do 5 procenata. To povećanje će se na kraju „preliti“ na kupce, koji će za novu seriju telefona morati da još dublje zavuku ruke u svoje džepove.

Sa druge strane, Apple će verovatno tu višu cenu opravdati novim, značajnim poboljšanjima implementiranim u iPhone 13. Naime, očekuje se da će ovi modeli imati u sebi funkcije dizajnirane za profesionalne fotografe i snimatelje. S obzirom da će se predstavljanje novih telefona najverovatnije obaviti za nekoliko nedelja, tada ćemo sa sigurnošću znati da li su ove informacije tačne i koje će biti maloprodajne cene iPhone 13 modela telefona.

Pročitajte i:  TSMC za sledeću godinu planira prelazak na 2 nm proces proizvodnje

Izvor: MacRumors

Facebook komentari: