Apple dovodi još jednog Google stručnjaka u svoj AI tim

Kada je Apple imenovao bivšeg zaposlenog u Google-u, John Giannandrea-u, za prvog senior potpredsednika strategije za mašinsko učenje i veštačku inteligenciju, tehnološki gigant je ukazao na to da je sve ozbiljniji u vezi sa AI-em. Sada, Apple pokazuje svoju posvećenost jačanju napora u domenu veštačke inteligencije zapošljavanjem još jednog stručnjaka iz te oblasti koji dolazi iz kompanije njegovog najistaknutijeg rivala. Apple je prošlog meseca imenovao Ian Goodfellow-a za direktora mašinskog učenja u grupi za posebne projekte.

PCPress.rs Image

Goodfellow je radio sa Google-om od 2013. do 2016, a zatim ponovo od 2017. i 2019. godine. Tokom poslednjih pet meseci njegovog rada u tehnološkom gigantu, bio je viši naučni saradnik. Takođe je radio za neprofitno OpenAI istraživanje veštačke inteligencije koje je finansirao Elon Musk, od 2016. do 2017. godine.

Što je još važnije, Goodfellow je poznat po tome što je kreirao način obuke za mašinsko učenje, nazvanu generative adversarial network, skraćeno GAN. Tehnika postavlja dve neuronske mreže jednu naspram druge kako bi se napravile fotografije i video zapisi koji izgledaju realno. U stvari, zlonamerni koriste GAN-ove za generisanje „deepfake“ multimedijalnih sadržaja, od kojih su većina AI generisana lažna pornografija i koja pozajmljuje lica od poznatih ličnosti.

Pročitajte i:  Apple servisi su obnovljeni nakon kratkog prekida rada

Stručnjak za AI nije objasnio šta njegova pozicija podrazumeva i na čemu će tačno raditi u Apple-u na svojoj LinkedIn stranici. Apple-ova grupa za posebne projekte, međutim, poznata je po tome što pronalazi tehnologije nove generacije koje komapnije koriste za svoje proizvode i usluge.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: