Top50 Glas publike

Apple zapošljava bivšeg šefa sektora za AI u Google-u

Apple je redovno optuživan da zaostaje za Google-om u razvoju AI-a, međutim kompanija je odlučila da preokrene stvari. Kreator legendarnog iPhone-a je angažovao Google-ovog šefa za AI koji upravo odlazi iz kompanije, John Giannandrea, da predvodi Apple-ovu „strategiju mašinskog učenja i AI“, koji će direktno odgovarati Tim Cook-u. Nije sigurno da li Apple ima posebne planove za novog rukovodioca, ali Cook je istakao u poruci zaposlenima (dobijena od New York Times-a) da Giannandrea deli „našu posvećenost privatnosti i naš pažljiv pristup“. Drugim rečima, ne očekujte od njega da proširi Apple-ovu kolekciju podataka samo zbog svoje istorije u Google-u.

PCPress.rs Image
John Giannandrea

Kada je Giannandrea najavio odlazak, izveštaji u početku su javljali da će ostati u Google-u na poziciji koja mu daje više „slobodnog“ vremena. Očigledno je da se ili predomislio ili je planirao da pređe u Apple na neko vreme. Bez obzira na njegove razloge, Giannandrea je bio od ključnog značaja za Google poslednjih par godina. Trudio se da AI tehnologija postane centralna za proizvode kompanije. Očigledno je uspeo – Assistant je svuda, a mašinsko učenje je u svemu od mobilne fotografije do vizuelne pretrage. Očekuje se da se taj interdisciplinarni pristup nastavi u Apple-u.

Pročitajte i:  Google Meet sada nudi emodžije koji ne ometaju rad

Jedno je jasno, Apple je odlučan da poboljša AI u svojim proizvodima. Kompanija je prva predstavila modernog, pričajućeg AI pomoćnika za pametne telefone – Siri, nakon čega su Amazon, Google i Microsoft ušli u igru. Siri nije toliko prilagođen da odgovora na opšta pitanja kao njegovi rivali, do tačke gde su njegova ograničenja postala nedostatak za HomePod. Giannandrea možda neće dati Siri-ju direktno uporedivu inteligenciju (Google ima luksuz sopstvenog pretraživača), ali bi mogao da popravi nedostatke i pomogne Apple-u da drži korak.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,