BIZIT plus

Apple i Amazon ne plaćaju porez

Evropska unija donela je odluku po kojoj će Amazon, najveća svetska platforma za trgovinu, morati Luksemburgu da plati 250 miliona evra, a na ime izbegnutih poreskih obaveza. U obrazloženju odluke se navodi da je Luksemburg davao nezakonite poreske olakšice Amazonu, zbog čega je tri četvrtine profita Amazona ostalo neoporezovano.

PCPress.rs Image

U kompaniji Amazon, koja tvrdi da će do kraja godine imati oko 65.000 zaposlenih, poriču da imaju bilo kakva poreska dugovanja, te dodaju da nisu imali nikakav specijalan tretman u Luksemburgu. Poručili su i da će detaljno proučiti odluku komisije, te razmotriti legalne opcije, uključujući i mogućnost za žalbu. Članica Evropske komisije, Margrethe Vestager, izjavila je da je tretman Amazon-a u Luksemburgu značio da je ova kompanija plaćala znatno niže poreze u odnosu na druga poslovanja, što prema evropskim zakonima nije legalno.

Amazon je najnovija kompanija na listi onih koje će biti kažnjene po nalogu komisije za konkurenciju, jer su koristile rupe u poreskim zakonima Evropske unije. Radi se o milijardama evra koje su velike kompanije prenosile u zemlje sa nižim poreskim stopama, ostajući tako van dometa poreznika u zemljama gde su ostvarivale najveću prodaju.

Pročitajte i:  Sudija odbacuje Apple zahtev da odbaci tužbu zbog uhođenja AirTaga

Komisija je slične odluke donela i u slučajevima kompanija McDonald’s i Apple. Naime, Evropska komisija saopštila je 04. oktobra da je tužila Irsku Evropskom sudu pravde jer nije naplatila 13 milijardi dolara poreza od američke kompanije Apple. “Više od godinu dana nakon što je Komisija usvojila odluku, Irska još nije naplatila novac, čak ni deo”, saopštila je komesarka EU za tržišnu konkurentnost Margret Vestager.

PCPress.rs Image

Ona je dodala da naplata u nekim slučajevima može biti kompleksna i da je Komisija uvek spremna da pomogne, ali da “države članice moraju da ostvare napredak i obnove konkurentnost”. U saopštenju Evropske komisije dodaje se da je krajnji rok za Irsku da sprovede odluku bio 03. januar ove godine.

Da podsetimo da je komisija naredila američkom gigantu još u avgustu 2016. godine da plati zaostali porez jer je kompanija primala nelegalnu državnu pomoć. Nakon trogodišnje istrage tada je utvrđeno da je, zahvaljujući povlašćenom tretmanu, kompanija plaćala manji porez na ukupan profit ostvaren u Evropi u odnosu na konkurenciju. Ova kompanija je plaćala porez na zaradu u Evropi u rasponu 0,005 do jednog procenta.

Pročitajte i:  Epic Games pokreće prodavnicu na iOS i Androidu ove godine

Izvor: BBC

Facebook komentari: