Apple i Amazon se suočavaju sa novom tužbom u Americi

Krajem prošle godine podneto je nekoliko privatnih i državnih tužbi protiv kompanija Apple i Amazon zbog monopolskog ponašanja.

PCPress.rs Image

Pod sumnjom prodaja Apple uređaja preko Amazona

Apple i Amazon moraju da se suoče sa tužbom za zaštitu potrošača u američkom sudu u kojem se optužuju za zaveru veštačkog povećanja cene iPhone i iPada koji se prodaju na Amazonovoj platformi.

Prema presudi, koja je doneta u četvrtak, okružni sudija je odbio ponude Apple i Amazona da odbace potencijalnu grupnu tužbu.

Tužba je podneta u novembru, a presuda znači da će slučaj biti nastavljen. Sledeći korak je prikupljanje dokaza i pretpretresni postupci.

Apple i Amazon su tužili stanovnici SAD-a koji su kupili nove iPhone i iPad uređaje na Amazonu počevši od januara 2019. godine. Oni tvrde da je sporazum između Apple i Amazona koji je stupio na snagu te godine ograničio broj konkurentnih preprodavaca kršeći odredbe o antimonopolskom pravu.

Apple tvrdi da je njegov sporazum sa Amazonom ograničio broj ovlašćenih preprodavaca kako bi se umanjila mogućnost pojave kopija koje se prodaju na platformi za e-trgovinu.

Pročitajte i:  Amazon otpušta nekoliko stotina zaposlenih

Tužbom se traži neutvrđena trostruka šteta i druge olakšice.

Izvor: gadgets360.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,