ERP 2024

Apple ima probleme sa potražnjom iPhone uređaja

Možda neće biti narudžbina koje su se očekivale sledeće godine.

PCPress.rs Image

Problemi su nastali zbog nedostatka čipova

Apple se suočava sa slabom potražnjom i ponudom kada je u pitanju proizvodnja iPhone-a 13. Tehnološki gigant je rekao svojim dobavljačima komponenti da je potražnja za njegovim najvećim, najvažnijim i vodećim proizvodom oslabila neposredno pre praznične sezone, prema izveštaju Bloomberg-a.

Još u oktobru, organizacija je izvestila da je Apple smanjio proizvodni cilj linije na 80 miliona modela. Odnosno 10 miliona manje od prvobitnog cilja, zbog nedostatka delova.

Međutim, kompanija je očekivala da će nadoknaditi gubitak sledeće godine kada se zalihe komponenti poboljšaju. Sada je Apple navodno rekao svojim dobavljačima da porudžbine koje je očekivao da će dobiti sledeće godine, možda se uopšte neće ostvariti.

Globalni nedostatak čipova imao je značajne efekte na kompanije u svim industrijama, primoravajući tehnološke kompanije i proizvođače automobila da značajno smanje svoje proizvodne ciljeve. Pored smanjenja proizvodnih ciljeva iPhone-a 13, Apple je navodno odlučio da smanji proizvodnju iPad-a kako bi mogao da ima više čipova za svoje nove telefone.

Pročitajte i:  Smanjite vreme provedeno na telefonu tako što ćete sakriti aplikacije na svom iPhone-u

Neki potencijalni kupci su možda već odlučili da u potpunosti preskoče ovu generaciju nakon što su se suočili sa dugim vremenima čekanja i nedostatkom zaliha kod prodavaca. Pogotovo što izveštaji sugerišu da će iPhone 14 biti velika nadogradnja i da će predstavljati potpuni redizajn mobilnih uređaja kompanije.

Uprkos slabljenju potražnje, analitičari i dalje očekuju da će Apple ipak imati povećanje prodaje od 6% u poslednja tri meseca 2021.godine. Ostaje da se vidi da li će sporija potražnja za iPhone-om 13 imati značajan uticaj na Apple-ove brojke sledeće godine, budući da je prodaja telefona godinama najviše doprinosila prihodima kompanije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,