Top50 Glas publike

Apple ima ogroman problem sa fabrikom iPhone u Kini

Apple u problemu sa pobunom radnika u Kini.

PCPress.rs Image

Nasilna pobuna radnika u najvećoj svetskoj iPhone fabrici u centralnoj Kini dodatno otežava snabdevanje i naglašava kako stroga politika nulte tolerancije Covida u zemlji šteti globalnim tehnološkim firmama.

Problemi su počeli prošlog meseca kada su radnici napustili fabrički kampus u Džengdžouu, glavnom gradu, provincije Henan, zbog straha od Covida. Zbog nedostatka osoblja, radnicima su ponuđeni bonusi da se vrate na posao.

Ali protesti su izbili ove nedelje kada je novozaposleno osoblje reklo da je menadžment prekršio svoja obećanja. Radnicima, koji su se sukobili sa službenicima obezbeđenja koji su nosili zaštitna odela, na kraju je radnicima ponuđena otpremnina kako bi dali otkaz i otišli.

Analitičari smatraju da nevolje sa kojima se suočavaju tajvanske kompanije koje rade sa Apple postaju problem, koji će sve veće kompanije odvratiti od Kine i poslati u zagrljaj Indije. Prema nekim procenama neredi koji se dešavaju gotovo svake nedelje koštaju Apple oko milijardu dolara zbog izgubljene prodaje iPhone.

Samo je tokom Crnog petka potražnja iPhone 14 bila znatno veća od ponude a to može da utiče i na prodaju koja se planira oko Božića. Nagađa se da trenutno nedostaje oko 30% potrebne količine samo iPhone 14 u prodaji.

Pročitajte i:  Apple počinje sa prikazivanjem više reklama u App Store-u

Apple je pre nekoliko nedelja preusmerio proizvodnju iPhone 14 ka Indiji i očekuje se da će gotovo sve kompanije veoma brzo da se presele iz Kine u ovu državu.

Izvor: edition.cnn.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *