Apple ograničava upotrebu AirDrop-a u Kini

Apple je ograničio upotrebu funkcije AirDrop bežičnog deljenja datoteka na uređajima u Kini, samo nekoliko nedelja nakon izveštaja da su neki demonstranti koristili popularnu funkciju za širenje poruka upućenih protiv kineske vlade.

Apple ograničava upotrebu AirDrop-a u Kini

AirDrop popularan među antivladinim demonstrantima

Korisnici iPhone uređaja u Kini koji su ažurirali svoj iOS softver ove nedelje mogu da šalju ili primaju datoteke od nekontaktnih osoba samo do 10 minuta nakon što ručno izaberu novu opciju „Everyone for 10 minutes“. Korisnici koji nisu u Kini ne suočavaju se sa takvim ograničenjem i mogu bežično da primaju datoteke od bilo koga, uključujući osobe koji nisu  nihovi kontakti.

Ažuriranje dolazi samo nekoliko nedelja nakon izveštaja u međunarodnim medijima da su neki stanovnici Kine koristili AirDrop, koji se može koristiti samo između Apple uređaja, za širenje natpisa i fotografija protiv kineskog lidera Si Đinpinga. Još 2019. godine, AirDrop, koji je efikasan samo na kratkim udaljenostima, bio je posebno popularan među antivladinim demonstrantima u Hong Kongu koji su redovno koristili ovu funkciju da puštaju šarene postere pozivajući ljude da učestvuju u protestima.

Pročitajte i:  Nastavlja se tužba protiv Apple-a u Velikoj Britaniji

Izvor: CNN

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,