Top50 2023

Apple investira milijardu dolara u Minhenu

Apple ulaže preko milijardu evra u ogroman istraživački i razvojni projekat u Minhenu, u čijem je srcu novi Evropski centar za silicijumski dizajn. U objektu od 30.000 kvadratnih metara smestiće se inženjeri zaduženi za izgradnju 5G i budućih bežičnih tehnologija kao što su modemi. Apple kaže da će zgrada u centru Minhena raditi na 100% obnovljivoj energiji, kao i ostale svetske kancelarije. Priprema se za useljenje na novu evropsku lokaciju 2022. godine, sa planovima da potroši milijardu evra u naredne tri godine.

PCPress.rs Image

Proširenje sa smislom

Minhen je najveće Apple-ovo inženjersko mesto u Evropi, tako da proširenje ima smisla, sa otprilike 4.000 zaposlenih i oko 1.500 inženjera iz 40 zemalja koji rade na procesoru za dizajn napajanja i upravljanje aplikacijama. Nemačka je takođe sastavni deo Apple-ovog lanca snabdevanja. Tehnički gigant je potrošio preko 15 milijardi evra sa više od 700 lokalnih kompanija, uključujući giganta za telefone i automobilske čipove Infineon, proizvođača baterija za AirPods Varta i hemijsku kompaniju DELO, čija se smola koristi u tehnologiji Face ID u novijim proizvodima poput iPhone 12 Pro.

Pročitajte i:  EU podržava Spotify u sukobu sa Apple-om

Ovo je važna najava kompanije, koja dolazi u trenutku kada Apple kreće sa 5G iPhone uređajima, M1 čipovima u svojim računarima, ali i glasinama da planira električno vozilo. Šire gledano, Apple-ovo širenje dolazi usred oluje i nestašice poluprovodnika i čipova, koja je izazvana pandemijom koronavirusa. Naravno, ne možemo, a da ne primetimo da je u svome posredovao i politički odnos između SAD-a, Kine i Evrope, gde svako želi da zaštiti sopstvenu industriju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: