BIZIT plus

Apple je dostigao tržišnu vrednost od 3 biliona dolara

Apple je nakratko dostigao tržišnu vrednost od 3 biliona dolara pre nego što su njegove akcije pale ispod te granice. Apple je probio barijeru kada je cena akcija dostigla 182,86 dolara.

PCPress.rs Image

Kompanija ima još prostora za napredovanje

Prekretnica je uglavnom simbolična, ali pokazuje da su investitori i dalje raspoloženi za akcije Apple-a i njegovu sposobnost rasta. Apple je porastao za preko 2,5% kada su njegove akcije dostigle vrednost nešto preko 182 dolara nakon čega je dostigao granicu od 3 biliona dolara.

Sa tržišnom vrednošću od 3 biliona dolara, Apple je utrostručio svoju procenu za manje od četiri godine. Analitičari vide još dosta prostora za napredovanje.

Apple je pokazao godišnji rast u svim svojim kategorijama proizvoda u svojoj zaradi u četvrtom kvartalu, uz rast prihoda od 29 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Iako je iPhone i dalje najveći pokretač prodaje, Apple-ov posao sa uslugama je porastao za 25,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu i ostvario više od 18 milijardi dolara prihoda.

Pročitajte i:  Apple, Google i Meta prvi na udaru DMA zakona 

U decembru, Katy Huberty iz kompanije Morgan Stanley podigla je ciljnu cenu kompanije Apple sa 164 na 200 dolara i zadržala ekvivalentan rejting za kupovinu, tvrdeći da novi proizvodi kao što su virtuelna stvarnost i slušalice sa proširenom realnošću još nisu uključeni u udeo.

Poslovanje sa nosivim uređajima predstavlja prelomni trenutak

Huberty je takođe rekla da očekuje da će prihod Apple-ovog App Store-a nadmašiti prognoze Morgan Stanley-a i da će Apple isporučiti 83 miliona jedinica tokom decembarskog kvartala, 3 miliona više od očekivanog.

Apple je prodao 27 miliona pari svog najnovijeg AirPods modela tokom praznika, što je dovelo do rasta od 20% u odnosu na prethodnu godinu za Apple-ovo poslovanje sa nosivim uređajima, rekao je analitičar Ming-Chi Kuo.

Analitičar kompanije Wedbush Daniel Ives napisao je da je to predstavlja „prelomni trenutak“, ali da ima više prostora za rast, posebno zato što Ives ceni Apple-ovo poslovanje sa uslugama na 1,5 biliona dolara.

Investitori su se takođe okrenuli Apple-u kao sigurnom utočištu tokom nedavne neizvesnosti na tržištu, zahvaljujući njegovom snažnom bilansu stanja i neverovatnom novčanom toku, koji koristi za ulaganje u nove proizvode, otkup akcija i vraćanje kapitala akcionarima kroz dividende.

Pročitajte i:  Spotify napada Apple zbog nečuvenih 27% provizije

Apple je postao prva američka kompanija koja je dostigla tržišnu kapitalizaciju od 1 bilion dolara 2. avgusta 2018.godine. Procenu od 2 biliona dolara dostigla je nešto više od dve godine kasnije, 19. avgusta 2020.godine

Apple-ovi konkurenti ne zaostaju puno. Microsoft vredi oko 2,5 biliona dolara, Amazon ima tržišnu kapitalizaciju od oko 1,75 biliona, a Google-ova tržišna vrednost je 2 biliona dolara.

Akcije Apple-a porasle su za 34 odsto u 2021.godini.

Izvor: CNBC

Facebook komentari: