Apple: Kupovina Netflix-a ili kreiranje sopstvene platforme?

Kompanija Apple raspolaže bogatstvom od skoro 250 milijardi dolara, te finansijski eksperti smatraju da bi se ta količina novca najbolje iskoristila ako bi se kupio Netflix, čime bi se osigurala vodeća pozicija na polju kreiranja i emitovanja filmskih i drugih video sadržaja.

PCPress.rs Image

Kupovina najveće kompanija na polju kreiranja video sadržaja automatski bi osigurala poziciju koju manje kompanije ne bi bile u stanju da pruže. Problem je u tome što se procenjuje da bi Apple za kupovinu Netflix-a morao da izdvoji oko 189 milijardi dolara, budući da je trenutno vrednost servisa 148 milijardi dolara, a tu je i sedam milijardi duga. Pored Netflix-a Apple bi imao koristi i od kupovine kompanija  Activision Blizzard i Sonos, a spekuliše se da će do neke od ovih kupovina u budućnosti sigurno doći, budući da prihodi od iPhone-a sve manje zadovoljavaju potrebe kompanije.

PCPress.rs Image

Neki eksperti ističu da je kupovina Netflix-a najmanje verovatna, budući da bi za tu akciju bilo potrebno najviše novca, dok drugi podvlače da bi se nakon te akvizicije stekla najveća prednost na tržištu. Stručnjaci ističu da bi Apple imao više koristi od kupovine nekog servisa koji već uspešno posluje, nego od kreiranja sopstvene platforme, budući da se radi o konkurentnom tržištu, pa ostaje da se vidi šta će odlučiti upravni odbor kompanije.

Pročitajte i:  Google dodaje ocene uz nove AI alate za kupce 

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,