Apple najavljuje velike promene u App Store-u

iOS 17 mogao bi da donese velike promene.

PCPress.rs Image

Nove promene stižu sa novim operativim sistemom

Apple se navodno sprema da otvori iOS za konkurentske prodavnice aplikacija. Prema izveštajima Bloomberg-a, timovi koji se bave softverom i uslugama kompanije redizajniraju platformu kako bi „otvorili ključne elemente“.

Ta promena će verovatno dovesti do toga što će Apple korisnicima iPhone-a i iPad-a pružiti mogućnost da preuzimaju aplikacije trećih strana bez prolaska kroz App Store. Takođe, to bi omogućilo programerima da izbegnu provizije kompanije od 30 i 15 odsto na plaćanja.

Prema izveštajima, ove promene prvenstveno osmišljene da umire zakonodavce Evropske unije. EU je nedavno usvojila sveobuhvatni zakon o digitalnim tržištima i uslugama. Ove promene prvo će se implementirati u Evropi, a zatim kasnije i u Sjedinjenim Državam, gde Apple nema toliko problema s regulatorima.

Kompanija planira da nove promene budu spremne kada stigne i iOS 17, sledeće godine. Kompanije imaju rok do 2024. godine da budu u potpunosti u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima.

Zakon je posebno problematičan za Apple. Zakon zabranjuje mnoge nedostatke na koje se kompanija oslanjala da bi otežala potrošačima da napuste iOS. Takođe, zakon poziva na interoperabilnost između različitih platformi za razmenu poruka i jednak pristup za spoljne programere osnovnim funkcijama operativnog sistema.

Pročitajte i:  Apple, Google i Meta prvi na udaru DMA zakona 

Apple se bori protiv bočnog učitavanja softvera

Kompanija navodi da bočno učitavanje dovodi sve u rizik i narušava bezbednost i privatnost. Prema izveštajima, kompanija razmatra da li bi trebalo da primeni određene bezbednosne zahteve za softver koji se distribuira van App Store-a. „Takve aplikacije takođe će možda morati da budu verifikovane od strane Apple-a. To je proces koji bi mogao da iziskuje određenu naknadu“, navodi se u izveštajima.

Postoje i druge velike promene koje bi mogle doći sa novim iOS-om kao direktan rezultat Zakona o digitalnim tržištima. Zatim, Apple bi mogao da otvori glavne API-je i funkcije, uključujući one koje kontrolišu iPhone NFC i tehnologije kamere, spoljnim programerima.

Samo aplikacija Wallet i Apple Pay usluga imale su pristup NFC čipu iPhone-a. Apple, razmatra da li da odustane od svog dugogodišnjeg zahteva da pregledači trećih strana moraju da koriste njegov WebKit okvir. Takođe, Apple bi mogao zatim da otvori svoju mrežu Find My Network konkurentima kao što je Tile.

Takođe, Boomberg-ov Mark Gurman, izveštava da se RCS integracija u okviru iMessage-a za sada ne spominje. Google je godinama forsirao protokol za razmenu poruka. Google je javno kritikovao Apple jer nije usvojio protokol.

Pročitajte i:  Apple dodaje upozorenja za iPhone  

Koliko je verovatno da će Apple učiniti iste ustupke u SAD, teško je reći. Promene koje Apple sada najavljuje mogu “postaviti temelje” za slične promene na drugim tržištima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: