Nadzornik tržišta u Hong Kongu upozrava na rizike platforme za kriptovalute

Nadzor nad finansijskim tržištima Hong Konga izdao je upozorenje na rizike online platformi za depozite kriptovaluta i drugih digitalnih sredstava.

PCPress.rs Image

„Insestitori se pozivaju da budu oprezni u pogledu potencijalnih visokih rizika povezanih sa takozvanim aranžmanima virtuelne imovine“, navodi se u saopštenju Komisije za hartije od vrednosti. Ova najava dolazi u vremenu drastičnih promena na tržištu kriptovaluta.

Komisija za hartije od vrednosti je upozorila da se neki aranžmani kripto valuta bitno označavaju ili prodaju kao „depoziti“ ili proizvodi „štednje“, ali nisu regulisani i nisu isto što i bankovni depoziti. Investitorima se ne pruža bilo kakav oblik zaštite. „Ako ne mogu u potpunosti da razumenu i snose potencijalne značajne ili totalne gubitke, ne bi trebalo da ulažu.“

Do toga je došlo nakon što je Sem Bankman – Frid, osnivač propale berze kriptovaluta FTX uhapšen na Bahamima u ponedeljak.

Rizik je veliki ako sagledamo i da je najveća svetska kriptovaluta Bitcoin ove godine izgubila više od 60% svoje vrednosti, a i da druge digitalne valute beleže pad.

Izvor: bbc.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,