Apple optužen za nezakonita otpuštanja

Nacionalni sindikat rada u SAD-u optužio je Apple za rasturanje sindikata.

PCPress.rs Image

Apple je nelegalno zastrašivao i otpuštao radnike

Apple se ponovo suočava sa optužbama za obračunavanje sa organizatorima sindikata. Sindikat radnika Amerike (CWA) podneo je pritužbe Nacionalnom odboru za odnose rada (NLRB).  Sindikat tvrdi da je Apple nelegalno zastrašivao i otpustio radnike u prodavnicama u Hjustonu i Kanzas Sitiju i Misuriju, zbog njihovih napora u organizovanju radničkih sindikata. Bivši zaposleni u Kanzas Sitiju navodno su otpušteni jer su kasnili, izostajali sa posla ili zbog grešaka pri upisivanju u radne liste. Zaposleni su takođe morali da potpišu “oslobađanje od svih zahteva” kako bi dobili otpremninu. Drugim rečima, nisu mogli da ospore Apple-ove prakse nakon što su napustili kompaniju.

U Hjustonu, Apple je navodno pojedinačno ispitivao radnike o njihovoj podršci sindikatu i nudio poboljšane uslove da bi odustali od podrške radničkom sindikatu. Oni koji su nastavili da podržavaju sindikalne aktivnosti bili su kažnjavani i kompanija im je pretila da će im se pogoršati uslovi, tvrdi CWA.

Pročitajte i:  Apple-ove ideje - pametne naočare i kamere u vašim ušima 

Samo dve prodavnice u SAD-u, u Oklahoma Sitiju i Taunsonu, u Merilendu, osnovali su sindikate 2022. godine. U inostranstvu, prodavnica u Glazgovu bila je treća. Drugi zaposleni, poput onih u Sent Luisu u Misuriju, podneli su zahteve za sindikate. Zaposleni u Atlanti odustali su od glasanja prošlog proleća nakon što su optužili Apple za taktiku zastrašivanja.

Kompanije su pokušavale da blokiraju pokušaje sindikalizacije

Kompanija se protivila naporima za osnivanje sindikata, navodno organizujući obavezne anti-sindikalne sastanke. Takođe, navodi se da je Apple odbijao da pruži beneficije radnicima koji su u sindikatima u prodavnici u Taunsonu, dok je tvrdio da je potrebno da potpišu kolektivni ugovor. Kompanija je pokušala da spreči radničke pokrete povećanjem plata, proširivanjem beneficija i pravljenjem fleksibilnog rasporeda.

Borbe između tehnoloških giganata i njihovih radnika nisu novost. Organizacija rada u tehnološkoj industriji dostigla je vrhunac 2022. godine. Radnici u kompanijama kao što su Activision Blizzard, Amazon i Microsoft su se ili udružili u sindikate ili izneli svoje nezadovoljstvo. U međuvremenu, ove kompanije su često pokušavale da blokiraju pokušaje sindikalizacije. Optužbe CWA-a sugerišu da se ti sukobi nastavljaju u ovoj godini.

Pročitajte i:  WhatsApp radi na novoj funkciji deljenja koja radi slično kao Apple-ov AirDrop 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,