Apple-ovi najveći promašaji

Posle redova koje je u prodavnicama izazvao iPad, polemika nastalih zbog novog iPhone-a i puno posla za PR sektor u Apple-u, nije loše da se posdsetimo i nekih promašaja koji se vezuju za ovaj brend.

1. Apple Pippin – Uređaj iz 1995. godine, koji je osmislio i dizajnirao Apple, a proizvela kompanija Bandai. Ideja je bila da se proizvede jeftin računar, koji će imati mogućnost puštanja kompjuterskih igrica sa CD-a. Problem je bio u lošem tajmingu – istovremeno su se pojavili i Sony Playstation, Nintendo 64 i Sega Saturn. Cena Pippina bila je 599$, a prodato je svega 42.000 komada.

pippin

2. Apple Lisa

Starija Pippinova sestra, Lisa, rođena je davne 1983. Bila je prvi komercijalni računar sa grafičkim korisničkim interfejsom i mišem. Ona je, za ono vreme, bila zaista dobar računar, naročito ako uzmete u obzir da je imala i multitasking i virtuelnu memoriju. Međutim, izgleda da je Apple malo preterao sa cenom, pošto je retko ko bio spreman da za računar plati 9.995$, ili, preračunato u današnji novac, više od 20.000$.

Pročitajte i:  Novi Apple iPad možda neće imati Face ID

Lisa

3. Apple QuickTake

Jedan od prvih digitalnih fotoaparata za širu upotrebu, koji je mogao da pravi fotografije rezolucije 640×480. Ovo je, 1994. godine kada je izašao, bio odličan uređaj. Cena mu je bila 600$, ali ipak ga tržište nije prihvatilo. Razlog leži u tome što su istovremeno i Kodak, Fuji, Canon i Nikon izbacili slične uređaje. Ovo su ipak brendovi koji su godinama unazad bili poznati u svetu fotografije, pa Apple nije ni dobio svoju šansu.

Quicktake

4. Apple eWorld

Da ne bude da samo neki Apple proizvodi prolaze neslavno, evo i jedne usluge koja nije ostvarila očekivanja svojih stvaralaca – Apple-a i AOL-a. Ove dve kompanije, 1994,  zajednički su razvile eWorld, intuitivan softver koji je sadržao usluge kao što je email ili vesti. Iako inovativan za ono vreme, eWorld je propaoi iz istog razloga kao i Lisa – zbog previsoke cene.

eworld

5. Macintosh Portable

Ne zvuči baš afirmativno, ali prvi Apple-ov prenosivi računar bio je čist promašaj. Lansiran 1989, imao je crno-beli LCD displaj i kompletnu tastaturu. Sa cenom od 6.500$ nije izazvao redove ispred kasa, pa je dve godine kasnije povučen iz prodaje. Nasledio ga je daleko uspešniji Powerbook.

Pročitajte i:  Šta možemo da očekujemo od Apple-a u 2019. godini

Lisa

6. Macintosh TV

Macintosh TV je bio Apple-ov prvi pokušaj da integriše TV u računar. Ova “ograničena serija” predstavljena je tržištu 1993, a imala je TV karticu i CD-ROM drajv. Kako korisnici nisu bili naročito zainteresovani da plaćaju dodatno da bi njihov računar mogao da se pretvori u TV, prodato je svega 10.000 komada.

MacTV

7. iPod U2 Special Edition

Lansiran 2004, a onda i 2006, ovaj gedžet, osim jedva primetno drugačijeg dizajna i U2 logotipa, nije ponudio ništa novo u poređenju sa već postojećim iPad-om. Osim što je koštao 30$ više…

Izvor: Whatpoll

Facebook komentari: