BIZIT 2022

Tuck: “Matorani” u bioskopima od 9. septembra

PCPress.rs ImageSinopsis: “Matorani” (Grown Ups) je komedija o petorici prijatelja i nekadašnjih saigrača koji se okupljaju posle mnogo godina kako bi odali poštu preminulom košarkaškom treneru iz detinjstva. Sa suprugama (Salma Hajek, Maria Belo, Maja Rudolf) i decom kao prtljagom, oni provode praznični vikend u kući kraj jezera, u kojoj su proslavljali pobede i titule godinama ranije. Nastavljajući tamo gde su stali, otkrivaju da stariti ne znači i odrasti.

 

 

Režija: Denis Dugan
Scenario: Adam Sendler, Fred Vulf
Uloge: Adam Sendler, Selma Hajek, Kris Rok, Rob Šnajder, Maria Belo, Kevin Džejms, Stiv Bušemi
Start: 09.09.2010.
Žanr: Komedija
Web: http://www.grownups-movie.net/

Adam Sendler je američki glumac, poznat po brojnim komedijama. Glumačku karijeru započeo je sredinom osamdesetih godina prošlog vaka, a danas se bavi muzikom, piše scenarije, a oprobao se i kao filmski producent. Najzapaženije uloge ostvario je u filmovima Ne kači se sa Zohanom, The wedding singer, Čak i Leri brak po meri, Klik: Premotaj i ubrzaj, Zatvorski krug.
Sela Hajek je maksička glumica, koja je svetsku slavu doživela ulogom u filmu Desperado. Igrala je i u filmovima Od sumraka do svitanja, Fools Rush In, Dogma, Divlji divlji zapad i drugim. Potvrdu glumačkog talenta dobila je nominacijom za najprestižniju nagradu, Oskar, u kategoriji za glavnu žensku ulogu, za interpretaciju Fride Kalo, u istoimenom filmu.
Denis Dugan je američki glumac, televizijski i filmski reditelj. Njegov rad obeležen je saradnjom sa Adamom Sendlerom, komedijama Čak i Leri brak po meri i Ne kači se za Zohanom.

O produkciji:
Grupa, možda i najboljih komičara današnjice, okupila se na jednom mestu, kako bi snimili film o petorici prijatelja iz detinjstva. Posle trideset godina, okupljaju se, po prvi put, kako bi osvežili uspomene i upoznali jedni drugima porodice. Tužan događaj, smrt košarkaškog trenera koji ih je trenirao kao dečake, navela ih je da se vrate u rodni grad, da odaju slavu godinama koje su prošle.
Lik koji glumi Adam Sendler, shvata da mu porodica gubi perspektivu i da se prioriteti gube. Neočekivano odlazi u rodni grad i odlučuje da iskoristi priliku, vrati se korenima i porodicu usmeri na pravi put. Kako bi to uradio, iznajmljuje kuću kraj jezera i poziva stare prijatelje, da dođu sa porodicama i zajedno proslave 4. jul.
„Ceo projekat bio je veoma privlačan“, navodi reditelj Denis Dugan. „Prijatelji, u realnom životu, okupljaju se tokom leta, kako bi snimili film, o prijateljima koji tokom leta iznajmljuju kućiu kraj jezera. Okupljanje je gorko-slatko, jer je povod tužan, ali oni su srećni što se ponovo vide. Dolaze sa porodicama, suprugama, decom, devojkama, psima, u trenutku koji za svakog od njih znači prekretnicu“.
Kada je scenario napisan, kao da nije postojala šansa da bilo ko odbije ulogu. Suština priče dokazala je da je moguće okupiti zvezde na jednom mestu. Ali glavni glumci ovog filma nisu samo zvezde, već pojedinci jakih karaktera i veoma interesantni. A reditelj ih je ohrabrivao da budu što prirodniji, da se opuste i igraju. „Adamova ideja je bila da svi povedu svoje porodice i dođu u kući kraj jezera. To je bilo, možda i najlepše leto u mom životu. Svi se dobro poznajemo i sve je ličilo na dobru žurku. Adam je želeo da tu atmosferu prenese i na filim“, priseća se reditelj.
Tako su se pozitivne vibracije između prijatelja u stvarnom životu osetile i na velikom platnu. „Adam je uradio nešto divno, za sve nas. Naša deca su otprilike istih godina i odmah su se zbližili. Okruženje je bilo potpuno familijarno, perfektno“, izjavila je Selma Hajek.
Od samog početka snimanja, bilo je vrlo bitno naći dobru lokaciju. Prava kuća kraj jezera, snimanja na otvorenom i prirodno svetlo, dali su poseban osećaj. U januaru 2009. godine ekipa je krenula u potragu savršene lokacije. Pronašli su prelepo imanje u Eseksu, Masačusets, sa kućom na uzvišenju koja gleda na jezero. Uz prepravke, za potrebe filma, napravljeno je savršeno okruženje.
„Kada provodite vreme sa komičarima, shvatite koliko su oni takmičarskog duha; kada neko ispriča nešto duhovito, drugi odmah smišljaju nešto smešnije. Ali, snimanje ovog filma bilo je zaista opuštajuće, iako je bilo napornih scena. Nije lako snimati film u kome imate preko deset glavnih glimaca. Ali svi su došli sa pozitivnim stavom“, izjavio je reditelj.
U filmu glumi mnogo duhovitih i smešnih ljudi. Ali film ne govori samo o grupi smešnih ljudi. To je priča o prijateljima, koje glume prijatelji. Veza koja ih spaja, oseća se i na filmu.


 

 

Izvor: Tuck Vision

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,