BIZIT plus

Apple platio kaznu od 12,12 miliona dolara u Rusiji

Apple je platio kaznu od 906 miliona rubalja odnosno oko (12,12 miliona dolara) zbog navodne zloupotrebe dominacije na tržištu mobilnih aplikacija, saopštila je ruska Federalna antimonopolska služba (FAS).

PCPress.rs Image

Kompanija je pružila konkurentsku prednost svojim proizvodima

Apple se “s poštovanjem ne slaže” sa presudom FAS-a da je distribucija aplikacija preko njegovog iOS operativnog sistema pružila sopstvenim proizvodima konkurentsku prednost.

FAS je u avgustu 2020.godine utvrdio da je Apple zloupotrebio svoju dominantnu poziciju. Zatim, FAS je izdao direktivu kojom se od Apple-a traži da ukloni odredbe koje mu daju pravo da odbije aplikacije trećih strana iz App Store-a.

Taj potez usledio je nakon žalbe kompanije za sajber bezbednost Kaspersky Lab. Kompanija je navela da je Apple-ov operativni sistem odbio novu verziju njene aplikacije Safe Kids.

„Apple je platio antimonopolsku kaznu od 906 miliona rubalja“, navodi se u saopštenju FAS-a. Apple se žalio na odluku. Međutim, to je bilo neuspešno i na kraju se povinovao nalogu, saopštio je FAS. U drugom slučaju, FAS je u januaru saopštio da je kaznio Apple sa oko 17,4 miliona dolara. Kompanija je navodno primorala ruske programere da koriste Apple-ove usluge plaćanja na App Store-u.

Apple je pauzirao svu prodaju proizvoda u Rusiji pre godinu dana, nakon početka rata u Ukrajni. Kompanija je zatim ograničila svoju Apple Pay uslugu u Rusiji.

Pročitajte i:  MacBook i Chromebook računari su najkomplikovaniji za popravku

Izvor: Reuters

Facebook komentari: