BIZIT plus

Apple popravlja kritičnu ranjivost kod starijeg iPhone softvera

Apple je nedavno počeo da uvodi iOS 17.1, koji donosi ne samo nekoliko poboljšanja softvera, već i ispravke nekoliko grešaka.

PCPress.rs Image

Sistem za ocenu ranjivosti klasifikuje je kao “visoku”

Apple je ispravio ranjivost u svom iPhone softveru koja je navodno došla sa iOS ažuriranjem koje je lansirano 2020. godine. Funkcija u iOS 14 je sprečavala obližnje bežične rutere i tačke za pristup da prikupe jedinstvenu MAC adresu Apple uređaja. MAC adrese uređaja mogu se koristiti za praćenje. Tehnološki gigant je ispravio ovu ranjivost, poznatu kao CVE-2023-42846, sa izdanjem iOS 17.1 i iOS 16.7.2 za starije uređaje koji mogu pokrenuti iOS 16.

Apple nije otkrio ozbiljnost greške, ali istraživači za bezbednost su primetili da sistem za ocenu klasifikuje ovu ranjivost kao “visoku”. 

Apple je ispravio još nekoliko ranjivosti sa iOS 17.1, uključujući i manu koja bi mogla omogućiti napadaču pristup lozinkama bez autentifikacije. Najnovije iOS ažuriranje nudi ispravke za nekoliko poznatih problema vezanih za odziv tastatura, prikazivanje imena dolaznih poziva i stalnost prikazivanja slike. iOS 17.1 rešava problem sa funkcijom pretrage u aplikaciji Poruke u iOS 17.

Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

Neki korisnici iPhone 15 su mogli da pretražuju starije poruke nakon prenosa svojih podataka sa starijeg iPhone uređaja. Funkcija pretrage poruka je radila samo za nedavne poruke, ali ažuriranje ispravlja ovaj problem, prema izveštajima. iOS 17.1 rešava problem koji “može izazvati trajno zadržavanje slike”, problem koji je primećen na više modela iPhone uređaja. Ostali problemi rešavaju problem gde se imena dolaznih poziva ne bi pojavila kada ste na drugom pozivu i problem koji može uzrokovati slab odziv tastature.

Osim problema, iOS 17.1 takođe donosi neke nove funkcije za iPhone. Tu je nova omiljena dugmad u Apple Music, koje vam omogućava da direktno dodate pesmu ili plejlistu u omiljene, što je nova sekcija dostupna u biblioteci. Sada možete prenositi datoteke putem AirDrop čak i kada iPhone uređaji nisu u dometu putem internet veze. iPhone modeli sa ProMotion ekranima, kao što je iPhone 15 Pro, dobijaju mogućnost da kontrolišu vidžete u režimu mirovanja.

Izvor: Techlusive

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: