Apple sada dozvoljava video i muzičkim aplikacijama da prijave nove pretplatnike bez plaćanja naknada

Apple je u sredu saopštio da će takozvanim „aplikacijama za čitanje“ biti dozvoljeno da koriste spoljne veze unutar svojih aplikacija kako bi omogućile korisnicima da se prijave ili upravljaju svojim nalozima. Promena se odnosi na aplikacije koje prvenstveno pružaju časopise, novine, knjige, audio, muzički ili video sadržaj.

PCPress.rs Image

Zaobilaze Apple

Nova politika će omogućiti ovim aplikacijama da zaobiđu Apple -ove naknade od 15% do 30% tako što će im omogućiti da se povežu sa spoljnom veb lokacijom kako bi registrovali nove klijente.

Ovaj potez, koji je najavljen prošle godine kao deo nagodbe sa Japanskom komisijom za pravednu trgovinu, odnosi se na aplikacije koje pružaju časopise, novine, knjige, audio, muzički ili video sadržaj, saopštio je Apple. Čitačke aplikacije obuhvataju neke od najpopularnijih aplikacija u Apple-ovoj prodavnici aplikacija, uključujući Spotify i Netflix.

Apple je ranije zabranio proizvođačima aplikacija da upućuju korisnike da se prijave preko veb stranice. Umesto toga, naterao ih je da koriste Apple-ov App Store sistem plaćanja, koji uzima između 15% i 30% prodaje. Nova politika će omogućiti ovim aplikacijama da zaobiđu Apple-ove naknade tako što će se povezati sa spoljnom veb lokacijom za registraciju novih kupaca.

Pročitajte i:  Masovna proizvodnja dva nova AirPods modela počinje u maju

Promena, koja se sada odražava u smernicama Apple-ovog App Store-a, omogućiće aplikacijama za čitanje da upravljaju sopstvenim klijentima za korisnike stečene putem aplikacije, što je prepreka na koju su se proizvođači aplikacija žalili regulatorima i sudovima širom sveta. Nova politika dostupna je širom sveta, rekao je Apple.

Pravilo se ne primenjuje na sve aplikacije. Igre koje nude kupovinu u aplikaciji, koje čine većinu prihoda Apple-ovog App Store-a, i dalje će morati da koriste Apple-ov sistem plaćanja. Apple je u objavi na svojoj veb stranici za programere rekao da zainteresovani programeri mogu da podnesu obrazac zahteva Apple-u i da će Apple-ov proces pregleda aplikacija i dalje odobravati ažuriranja aplikacije. Veza mora da bude formatirana kao standardna veza, a ne kao dugme, i da sadrži ime domena veb lokacije na koju se povezuje.

Apple takođe ima neka ograničenja, na primer, bilo koja aplikacija koja se kvalifikuje ne može takođe da nudi kupovinu u aplikaciji, a aplikacija ne može da ponudi usluge u realnom vremenu sa osobom kao što su podučavanje ili fitnes trening, koji su i dalje potrebni za korišćenje App Store-a plaćanja.

Pročitajte i:  Evropa ponovo protiv Apple-a

Apple je rekao da aplikacije koje uključuju digitalni sadržaj kao funkciju, ali se fokusiraju na druge upotrebe, kao što je društveno umrežavanje, takođe neće biti kvalifikovane za program. Apple zahteva iskačući prozor koji upozorava da „Apple nije odgovoran za privatnost ili bezbednost transakcija izvršenih sa ovim programerom“ pre nego što korisnik napusti aplikaciju.

Promena politike dolazi pošto su pravila Apple App Store-a pod intenzivnim nadzorom sudova i zakonodavaca širom sveta. Kao odgovor, Apple je napravio nekoliko izmena u svojim politikama i stvorio izdvajanja i popuste za određene vrste aplikacija i proizvođače aplikacija, ali nije naveo svoj suštinski interes da ima pravo da odredi koji softver može da radi na iPhone uređajima, i dalje se tvrdi da naknade za App Store nisu samo za obradu plaćanja, već i za distribuciju i podršku App Store-a.

U posebnom blog postu u sredu, Apple je rekao da je takođe promenio svoju politiku u Holandiji, gde je kažnjen sa skoro 50 miliona evra zbog nepoštivanja naloga antimonopolskog nadzornog organa za potrošače i tržišta u toj zemlji koji ga je primorao da dozvoli spoljne veze za aplikacije za upoznavanje.

Pročitajte i:  Apple News Plus je spreman za rad van mreže 

Apple-ova nova politika ne zahteva od proizvođača aplikacija u Holandiji da podnesu potpuno drugačiju verziju, ili „binarnu“, što je ranije bilo potrebno.

„Kao što smo ranije rekli, ne slažemo se sa originalnom naredbom ACM-a i žalimo se na to“, rekao je Apple u svom blog postu.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,