Apple sada vredi 1,5 biliona dolara

Manje od dve godine nakon što je kompanija Apple prešla granicu od bilion (hiljadu milijardi) dolara tržišnog kapitala, ove nedelje je uspela da premaši i sledeći veliki prag, i postala je prva američka kompanija kojoj je to pošlo za rukom. Sada se proizvođač iPhone-a može pohvaliti tržišnim kapitalom od 1,5 biliona dolara.

PCPress.rs Image

Još u 2018. godini, Apple-ova cena akcija ojačala je nakon što je prihod kompanije porastao 17% u odnosu na prethodnu godinu. Povećanje je dovelo do rasta vrednosti koja je dostigla neverovatnih bilion dolara. Mesec dana kasnije, Amazon je postao sledeći američki tehnološki gigant koji se pridružio klubu od bilion dolara. Od tada, i Microsoft i Alphabet su doživeli da njihove tržišne vrednosti prelaze milijardu dolara.

Uprkos krizi akcije Apple-a skaču

Uprkos tome što se svet boji recesije koja bi mogla nadmašiti Veliku depresiju, Apple-ove akcije su skočile sa 307 dolara pre mesec dana na 354 prekjuče. Investitori su pozdravili uzbuđenje zbog predstojeće serije iPhone 12, snažnu prodaju u App Store-u, i vesti da bi Apple mogao da najavi ARM Mac-ove na WWDC-u kasnije ovog meseca.

Pročitajte i:  Apple-ove ideje - pametne naočare i kamere u vašim ušima 

Tržišne kapitalizacije se izračunavaju množenjem cene akcija sa ukupnim brojem izdatih akcija. Apple poslednjih godina agresivno otkupljuje neke sopstvene akcije da bi smanjio ogromne rezerve novca, ali na to se računalo.

Izvori kažu da Apple želi da se udalji od Intelovih čipova zbog zabrinutosti da će performanse slabiti u narednim generacijama. Dodali su da su ARM čipovi pokazali „znatna poboljšanja“ u odnosu na Intelovu ponudu, posebno kada je u pitanju grafička snaga i aplikacije koje koriste AI. ARM Mac-ove mogli bismo da vidimo već sledeće godine.

Microsoft za petama Apple-u

Očekivanje nove generacije iPhone uređaja takođe povećava Apple-ove akcije. Mnogi očekuju da će iPhone 12 imati ProMotion high-refresh-rate displeji, tri puta telefoto zum i poboljšani Face ID. Ova generacija će takođe obeležiti ulazak Apple-a na 5G tržište.

Apple je možda prva američka kompanija koja je dostigla 1,5 biliona dolara, ali Microsoft je vrlo blizu sa tržišnom kapitalizacijom od 1,4 biliona dolara. Amazon je procenjen na 1,32 biliona dolara, dok je Alphabet poslednji od velike četvorke, koja ima bilion dolara.

Pročitajte i:  Google, Apple, Meta i druge velike tehnološke kompanije pridružuju se američkom savezu radi unapređenja AI

Izvor: TechSpot

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,