Top50 Glas publike

Milijardu ljudi koristi TikTok svakog meseca

TikTok je otkrio da ima milijardu aktivnih globalnih korisnika, što ukazuje na stalan rast video aplikacije kratke forme. Kompanija je prošlog leta prijavila skoro 700 miliona mesečno aktivnih globalnih korisnika.

PCPress.rs Image

TikTok, koji je u privatnom vlasništvu i vlasništvu kineske kompanije ByteDance, prijavio je porast korisnika u poslednjih nekoliko godina. Veliki broj američke publike pridružio se usred pandemije Covid-19.

TikTok je rekao da je imao oko 55 miliona globalnih korisnika do januara 2018. Taj broj je porastao na više od 271 miliona do decembra 2018. Dok je u 2019. godini dostigao broj od 507 miliona. Poređenja radi, Facebook je u drugom kvartalu imao 3,51 milijardu mesečnih korisnika u porodici aplikacija. Dok je u prvom kvartalu imao 3,45 milijardi.

Konkurencija između aplikacija

Ipak, kompanija je lansirala jednu od najuspešnijih video aplikacija kratkog formata. Mnogi njeni veliki tehnološki konkurenti utrkuju da ponovo stvore svoje verzije. Facebook je prošlog avgusta lansirao svog klona TikTok-u, Instagram Reels.

PCPress.rs Image

Snap je prošle godine najavio sličnu funkciju pod nazivom Spotlight. Google-ov YouTube lansirao je svog konkurenta po nazivom Shorts prošlog septembra.

Pročitajte i:  Meta u slobodnom padu - ispala iz Top 20 najvrednijih američkih kompanija

U SAD-u ima preko 100 miliona mesečno aktivnih korisnika. Mnogi korisnici su u tinejdžerskim godinama. TikTok je uspeo da raste uprkos problematičnoj godini. Kompanija se suočila sa mnoštvom zastoja. Jedna od njih je bila i moguća zabrana Sjedinjenih Američkih Država nakon što je bivša Trampova administracija smatrala da je njeno skladištenje podataka i bezbednost rizik po nacionalnu bezbednost.

TikTok je trebalo da se proda američkoj kompaniji da bi nastavio sa širokim poslovanjem. Nešto kasnije Oracle predstavljen kao „pouzdani dobavljač tehnologije“.

PCPress.rs Image

Međutim, smena predsednika u Beloj kući omogućila je kompaniji da nastavi sa normalnim radom. U februaru je The Wall Street Journal izvestio da je Oracle-ov ugovor „odložen na neodređeno vreme“. Američki predsednik Džo Bajden je ovog leta takođe potpisao izvršnu naredbu koja postavlja kriterijume za vladu da proceni rizik aplikacije povezanih sa stranim protivnicima.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,