BIZIT 2022

Apple Watch protiv košmara

Za one koji pate od post-traumatskog poremećaja, “priručno” rešenje je na vidiku. Apple Watch će uz aplikacije pomagati onima koji pate od tog poremećaja. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) objavila je u petak da je aplikacija Nightware odobrena.

PCPress.rs Image

Nagrižena jabuka protiv košmara

Senzori na Apple Watch-u prate otkucaje srce i pokrete tela u snu, a ti podaci se šalju na server, gde se porede pomoću algoritama sa uobičajenim podacima ljudi u snu. Ukoliko aplikacija Nightware odluči da korisnike muči košmar, sat šalje vibracije u pokušaju da poremeti košmar koji muči korisnika. Nightware nije namenjen kao samostalna ispomoć u lečenju post-traumatskog poremećaja i trebalo bi da bude korišćen pod nadzorom zdravstvene ustanove ili zdravstvenog radnika.

Iz objave američke FDA se vidi da je potrebno da se korišćenje te aplikacije prepiše uz recept i samim tim, ta aplikacija, nije za svakoga. Navodi se da oni koji “hodaju u snu” ili pate od sličnih stanja koja se fizički manifestuju, ne bi trebalo da koriste tu aplikaciju. Takođe korisnicima je preporučeno da pozovu svog lekara, ukoliko se košmari nastave ili ukoliko vibracije od sata dovedu do buđenja koja nisu u vezi sa košmarima.

Pročitajte i:  Apple satovi mogli bi da dobiju sočiva u svojim digitalnim krunama

Takođe, Apple Watch koji se koristi sa Nightware aplikacijom trebalo bi da bude na ruci pre spavanja. Ipak, ne bi trebalo da se koristi u kombinaciji sa aplikacijom dok se gleda televizija ili čita u krevetu, s obzirom da bi se aplikacija mogla prevariti i davati neispravne rezulate, s obzirom da korisnik ne spava.

Izvor: phonearena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,