Arhive i oblak

WinZip je nekad bio neophodan alat za kreiranje i raspakivanje arhiva, a sada je gotovo zaboravljen, pošto je funkcija arhiviranja postala deo Windows‑a, a postoji i u raznim uslužnim programima koje već „pod obavezno“ instaliramo, kao što je Total Commander – zašto bismo onda kupovali još jedan program za rad s arhivama?

Autori WinZip‑a nam godinama daju neke razloge da se ipak odlučimo i na ovu investiciju. Stalno, pre svega, uspevaju da iscede još malo „vode iz suve drenovine“ u vidu nešto većeg procenta sažimanja pojedinih vrsta fajlova. U verziji 21 koncentrisali su se na MP3 format, pa pesme uspevaju da skrate za 15‑20% što nije zanemarljivo. Ipak, mnogi se odlučuju da fajlove sažimaju u stari ZIP format, pošto korišćenje novog ZIPX uvodi rizik da neko kome pošaljete arhivu neće moći da je raspakuje; tada uštede nema.

Glavni noviteti odnose se na deljenje podataka sa kolegama i saradnicima, bilo direktno ili kroz cloud. Imate mogućnost da zadate više (do 16) naloga na raznim cloud serverima, i onda su podaci koje ste postavili u oblak direktno raspoloživi iz WinZip‑a, da ih regrupišete, arhivirate i šaljete drugima. Posebno je zanimljiva mogućnost da neki sadržaj (pre svega video‑sekvencu) strimujete, tj. da ga primalac može gledati i dok se prenosi.

Pročitajte i:  KKR kupio Corel za milijardu dolara

Uz sve nove opcije, WinZip je zadržao dobro poznati korisnički interfejs, doduše uz zamenu menija Ribbon‑om. Vredi prošetati kroz opcije te „kontrolne trake“ i upoznati razne mogućnosti za arhiviranje i backup podataka, kreiranje samoraspakujućih arhiva, izbor parametara koji se prikazuju uz ime svakog arhiviranog fajla (snalaženje s fotografijama je znatno unapređeno), kriptografsku zaštitu i svašta drugo. Važno je takođe znati da WinZip ne „pokriva“ samo ZIP format – snaći će se s raznim arhivima iz sveta Unix‑a i MacOS‑a, pa i sa ISO fajlovima u koje je snimljen sadržaj čitavog CD‑a ili DVD‑a.

Probnu verziju WinZip‑a možete da preuzmete sa www.winzip.com i koristite 30 dana, a posle toga treba kupiti standardnu ili Pro varijantu ovog paketa. Pro verzija obezbeđuje dodatne metode enkripcije i cloud funkcionalnosti, ali je skuplja: 50 umesto 30 evra. Ako razmišljate o kupovini, potražite neki ranije kupljeni WinZip i obiđite razne sajtove s poklon‑kuponima, pošto WinZip obezbeđuje razne forme popusta, i vrlo često vas spamuje mogućnošću da kupite Pro verziju po ceni standardne. Uz malo truda, došli smo do licence za WinZip 21 Pro za svega 14.95 evra.  N.P.

Pročitajte i:  KKR kupio Corel za milijardu dolara

Uređuje Jovan Bulajić

(Objavljeno u PC#241)

Facebook komentari:

SBB

TV 2019
Tagovi: ,