TrendMicro

Arhive i oblak

WinZip je nekad bio neophodan alat za kreiranje i raspakivanje arhiva, a sada je gotovo zaboravljen, pošto je funkcija arhiviranja postala deo Windows‑a, a postoji i u raznim uslužnim programima koje već „pod obavezno“ instaliramo, kao što je Total Commander – zašto bismo onda kupovali još jedan program za rad s arhivama?

PCPress.rs ImageAutori WinZip‑a nam godinama daju neke razloge da se ipak odlučimo i na ovu investiciju. Stalno, pre svega, uspevaju da iscede još malo „vode iz suve drenovine“ u vidu nešto većeg procenta sažimanja pojedinih vrsta fajlova. U verziji 21 koncentrisali su se na MP3 format, pa pesme uspevaju da skrate za 15‑20% što nije zanemarljivo. Ipak, mnogi se odlučuju da fajlove sažimaju u stari ZIP format, pošto korišćenje novog ZIPX uvodi rizik da neko kome pošaljete arhivu neće moći da je raspakuje; tada uštede nema.

Glavni noviteti odnose se na deljenje podataka sa kolegama i saradnicima, bilo direktno ili kroz cloud. Imate mogućnost da zadate više (do 16) naloga na raznim cloud serverima, i onda su podaci koje ste postavili u oblak direktno raspoloživi iz WinZip‑a, da ih regrupišete, arhivirate i šaljete drugima. Posebno je zanimljiva mogućnost da neki sadržaj (pre svega video‑sekvencu) strimujete, tj. da ga primalac može gledati i dok se prenosi.

Uz sve nove opcije, WinZip je zadržao dobro poznati korisnički interfejs, doduše uz zamenu menija Ribbon‑om. Vredi prošetati kroz opcije te „kontrolne trake“ i upoznati razne mogućnosti za arhiviranje i backup podataka, kreiranje samoraspakujućih arhiva, izbor parametara koji se prikazuju uz ime svakog arhiviranog fajla (snalaženje s fotografijama je znatno unapređeno), kriptografsku zaštitu i svašta drugo. Važno je takođe znati da WinZip ne „pokriva“ samo ZIP format – snaći će se s raznim arhivima iz sveta Unix‑a i MacOS‑a, pa i sa ISO fajlovima u koje je snimljen sadržaj čitavog CD‑a ili DVD‑a.

Probnu verziju WinZip‑a možete da preuzmete sa www.winzip.com i koristite 30 dana, a posle toga treba kupiti standardnu ili Pro varijantu ovog paketa. Pro verzija obezbeđuje dodatne metode enkripcije i cloud funkcionalnosti, ali je skuplja: 50 umesto 30 evra. Ako razmišljate o kupovini, potražite neki ranije kupljeni WinZip i obiđite razne sajtove s poklon‑kuponima, pošto WinZip obezbeđuje razne forme popusta, i vrlo često vas spamuje mogućnošću da kupite Pro verziju po ceni standardne. Uz malo truda, došli smo do licence za WinZip 21 Pro za svega 14.95 evra.  N.P.

Uređuje Jovan Bulajić

(Objavljeno u PC#241)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,