Article 13 usvojen: EP izglasao zakon koji će promeniti internet

Ukoliko ste se plašili da će novi Zakon o autorskim pravima promeniti način na koji funkcioniše internet – imamo loše vesti. Zakon koji sadrži kontroverzne članove 11 i 13 preti da promeni zauvek način na koji koristimo internet.

Article 13 usvojen EP izglasao zakon koji će promeniti internet

Evropski parlament je danas glasao u korist Zakona o autorskim pravima koji sadrži neke veoma diskutabilne odredbe. Iako je zakon odbijen u julu, ovog septembra se vratio pred poslanike Evropskog parlamenta gde je glasanje završeno drastično drugačije.  Glasanje se završilo sa 438 glasova “za” i 226 “protiv” u korist zakona koji polako postaje sinonim za cenzuru.

Šta usvajanje Article 13 znači za korisnike?

I dok muzička industrija slavi što će konačno moći da se obračuna sa YouTubeom i Googleom u celini, drugi su šokirani. Najveći problem je što praktično ništa nije promenjeno kada je reč o članovima 11, a posebno kada se priča o članu 13 (poznatom kao Article 13). Efekat ovog zakona će biti drastična cenzura, što će se primetiti od naredne godine. Naime, potrebno je da zakon prođe finalno glasanje u januaru 2019. godine, nakon čega će države članice Evropske unije odlučlivati o načinu implementacije zakona.

Pročitajte i:  Novi izazovi za razvoj električnih vozila

Najveći problem su članovi 11 i 13, koji se tumače kao “taksa na linkove” i “upload filter”. To u prevodu znači da kao običan korisnik više nećete moći da tek tako delite sadržaj na društvenim mrežama i na YouTubeu, kao i da će se proveravati svaki upload korisnika na bilo koji sajt. U slučaju da filter proceni da kršite autorska prava, nećete moći da objavite sadržaj.

Jasno je da kreiranje ovako masivnog filtera neće moći da finansiraju mali sajtovi što će dovesti do masovne auto-cenzure jer jednostavno neće hteti da rizikuju velike kazne u slučaju kršenja zakona. Problem je i što ni sami zakonodavci ne znaju kako da sprovedu određene odredbe, što će dovesti do novih konfuzija i problema. Jednostavno, malo ko će imati direktne koristi od novog zakona, bar u ovom obliku.

To se očigledno ne odnosi na Pol Mekartnija i muzičku industriju koji u ovom trenutku slave jer očekuju da sada još više zarade od materijala izvođača. Paradoksalno, Google, Facebook i ostali giganti takođe mogu da slave jer skoro niko osim njih neće imati sredstava da kreira filtere sadržaja. Sve u svemu, očekuje nas novo doba gde internet više neće biti tako slobodan (na popularne “meme” zaboravite).

Pročitajte i:  EU pokreće novu istragu protiv Apple-a, Mete i Google-a

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,

One thought on “Article 13 usvojen: EP izglasao zakon koji će promeniti internet

  • 30. 11. 2018. at 06:39
    Permalink

    Velike kompanije treba da uskrate svoju uslugu zemljama članicama evropske unije i blokiraju svoj sadržaj na njihovoj teritoriji kako ne bi imale problema. Nakon toga EU neka razmišlja o tome šta je uradila a narod koji tamo živi neka ćuti.
    Nadam se da mi nikada nećemo biti deo toga sveta. Države koje nisu deo unije ne bi trebalo da imaju problema.

Comments are closed.