Article 13 prošao: EU parlament izglasao zakon o autorskim pravima!

Kako stvari stoje, internet će se zauvek promeniti. Kontroverzni Zakon o autorskim pravima (i Article 13 u njemu) je danas izglasan u Evropskom parlamentu.

zakon o autorskim pravima usvojen Article 13

Nova pravila će obavezati kompanije da brinu o sadržaju koji se objavljuje bez obzira ko ga objavljuje na njihovoj platformi. I dok su mnogi muzičari i kreatori sadržaja godinama tražili uređivanje oblasti autorskih prava, ciljajući pre svega gigante kao što su Google i Facebook, vrlo lako se može desiti da ispaštaju obični korisnici.

Za EU copyright zakon je glasalo 348 poslanika, dok je 278 bilo protiv. Zakon je prošao nekoliko revizija, ali nijedna promena nije bila toliko bitna da bi uverila obične korisnike da će zadržati određena prava. Kako je zakon izglasan, sada će svaka država članica Evropske unije ponaosob glasati o ovom zakonu u nacionalnim parlamentima. Kada usvoje zakon, svaka država će imati rok od dve godine da implementira nova pravila.

Pročitajte i:  Meta formira tim za borbu protiv dezinformacija i zloupotrebu AI

Šta donosi Article 13 i novi Zakon o autorskim pravima?

Poznato je da su glavni problem predstavljala dva člana zakona 11 i 13, gde je poznatiji ozloglašeni Article 13. Postoji strah da će usled strogih zakona o autorskim pravima biti ugušena sloboda korisnika na internetu, kao i da će manje kompanije jednostavno propasti jer neće moći da implementiraju skupe filtere.

Da li je reč o velikom koraku napred ili propasti svega dobrog na internetu pokazaće vreme. Sigurno će doći do određenih promena, a koliko će one ugroziti internet slobode znaće se čim se pojave prvi problemi.

Izvor; BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,

2 thoughts on “Article 13 prošao: EU parlament izglasao zakon o autorskim pravima!

  • 26. 03. 2019. at 23:36
    Permalink

    Kao da ovima što imaju love i kontrolišu sva prava nije dosta bogatstava! Pustite bre narod, dovoljno vam je i kontrole i para!

  • 26. 03. 2019. at 15:59
    Permalink

    Neces vise moci ni da psujes na netu kao covek nego ce te terati neke sterilne uvrede da koristis….uzas

Comments are closed.