Astronaut koji je “hakovao” iz svemira

Bivši zaposleni u obaveštajnoj službi Ratnog vazduhoplovstva, Summer Worden, i njena porodica podneli su tužbu protiv Worden-ine bivše supruge, astronauta Anne McClain, u kojoj se navodi da je počinila zločin, dok je bila u svemiru.

PCPress.rs Image

Oštećena Summer Worden je, tokom komplikovane brakorazvodne parnice i bitke za starateljstvo nad detetom, primetila da je bivša supruga neovlašteno proveravala stanje njenog još uvek zajedničkog bankovnog računa. Time je McClain navodno učinila krivično delo krađe identiteta i nepravilnog pristupa privatnim i finansijskim dosijeima. Kada je za pristupanje svom računu s drugog računara upitala banku, iz banke su joj saopštili kako je sve obavljeno s računara u vlasništvu NASA-e.

McClain je priznala da je pristupala nalogu sa istom lozinkom kao i ranije, ali je rekla da je proveravala finansije kao i uvek tokom veze, uz Worden-ino znanje i dozvolu, te da nije znala da joj je račun nedostupan. Prema rečima njenog advokata, McClain je „potpuno sarađivala“. Dodatni zaplet u celoj priči daje činjenica što se bivša supruga Worden-ove, Anne McClain, u tom trenutku nalazila – u svemiru. McClain-ova je, naime, bila članica 58. i 59. ekspedicije na ISS-u, gde je boravila od 3. decembra 2018. do 24. juna ove godine. Tokom tog vremena imala je pristup Internetu, a koristila ga je, sada se čini, za nečasne aktivnosti.

Pročitajte i:  NASA se kladi na kameru od 36 piksela 

Ovo nije prvo kršenje zakona vezano za svemirske programe. New York Times je primetio da je NASA uhvatila udovicu koja je pokušala da proda kamen sa Meseca 2011. godine, dok je austrijski biznismen tužio agenciju koja se bavi svemirskim turizmom 2017. godine da bi povratio svoj depozit za putovanje za koje se činilo da je odloženo. Međutim, čini se da je ovo prvi slučaj optuživanja pojedinca da je počinio zločin u svemiru.

Postavlja se niz pitanja o procesuiranju optužbi za zločin u svemiru. Da li će NASA morati da omogući advokatima pristup tajnoj mreži, na primer, u okviru istražnog procesa? Ono što dodatno komplikuje ovaj slučaj jeste pravna strana prekršaja počinjenog iz svemira. Srećom, zemlje uključene u projekt Međunarodne svemirske stanice (SAD, Rusija, Japan, članice EU i Kanada) imaju dogovor oko jurisdikcije za moguća kršenja zakona – pa će se ovim slučajem baviti pravosudni sistem SAD-a. Međutim, nije sigurno šta bi se dogodilo ako bi se zločin počinio isključivo u svemiru. Na ta pitanja će morati da se pronađe odgovor u nekom trenutku, posebno što SAD nameravaju trajnije ljudsko prisustvo u svemiru.

Pročitajte i:  Tri-rotorni volan omogućava kontrolu vozila 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: