Astronomi primetili formiranje novog Solarnog sistema

Pre oko 4,5 milijardi godina Zemlja i druge planete iz našeg Solarnog sistema počele su da se formiraju u okviru velikog diska od prašine i gasova koji se kretao oko Sunca. Astronomi su sada primetili da se slična stvar dešava oko obližnje mlade zvezde, te bi posmatranje procesa moglo da pruži bolje razumevanje načina na koji se formiraju planete.

PCPress.rs Image

Zvezda oko koje se rađa novi Solarni sistem ponela je ime DM Tau, a nalazi se oko 470 svetlosnih godina daleko od našeg Solarnog sistema. Čini se da je upola manja od našeg Sunca, te se pretpostavlja da je stara između tri i pet miliona godina, tako da je neuporedivo mlađa od naše glavne zvezde koja ima oko 4,6 milijardi godina. Ipak, najzanimljivije u vezi sa DM Tau je veliki disk od prašine koji kruži oko nje, što može da bude početak rađanja potpuno novog planetarnog sistema.

PCPress.rs Image

Naučnici još uvek raspravljaju o tome gde se disk nalazi u odnosu na zvezdu, te je u okviru najnovije studije korišćen Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), zahvaljujući kojem se utvrdilo da se radi o dva diska, umesto o jednom. Jasno je da se formiranje novog planetarnog sistema neće dogoditi preko noći, budući da se radi o procesu koji obuhvata ogromne vremenske periode, ali je sigurno da će novo otkriće omogućiti neke nove zaključke o prvim danima našeg Solarnog sistema.

Pročitajte i:  NASA se kladi na kameru od 36 piksela 

Izvor: New Atlas

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,