ASUS ROG Strix 16 G614J: Aždaja u 16 inča

Ukoliko se začudite i priupitate nismo li nešto slično već imali, zaključivši to već iz oznake računara, odgovor je potvrdan. No, sada na testu imamo svedeniju varijantu ASUS-ove aždaje…

PCPress.rs Image

Najbolje laptope je veoma lako preporučiti. Neverovatna količina snage i mogućnosti upakovana u mobilno pakovanje koje vam omogućava da svoj računar lako i brzo ponesete svuda sa sobom, dok vam isporučuje dovoljno snage da zameni praktično bilo kakvu radnu stanicu. No, to ima i svoju cenu. Prava umetnost u sferi mobilnih računara je zapravo ponuditi adekvatno svedenu varijantu koja će naći dobar kompromis između performansi, mogućnosti i cene. Potonja, kao i uvek kada govorimo o ipak vrhunskim računarima, uvek biva visoka, ali pametnim odabirom možete dobiti 90 i više odsto mogućnosti za drastično manje novca spram top-modela. Upoznajmo stoga ASUS ROG Strix 16 G614J, svedenijeg rođaka ROG Strix SCAR 16 G634 modela, koji je praktično dvostruko jeftiniji.

Odličan u svemu

Veoma je interesantno videti u ovakvim situacijama gde je načinjen kompromis. Na prvi pogled, situacija je takva da ne zapažamo neke naročite razlike, što je u neku ruku logično, a istovremeno je veliki plus. ROG Strix 16 računari imaju svoj osoben i veoma prepoznatljiv gejming stil, koji se naslanja na ROG dizajnerski pravac iz prethodnih godina. Laptop poseduje RGB panel/traku, a i tastatura je RGB osvetljena. Naravno, osvetljenjem možete u potpunosti upravljati preko ASUS kontrolnog softvera, podešavati boje i efekte, ili ga potpuno isključiti ako tako želite. Na zadnjoj strani zatičemo velike otvore za hladnjake, što jasno ukazuje na moćan rashladni sistem ovog laptopa.

Druga stvar koja pravi značajnu razliku u ceni, a smatramo je odličnim kompromisom spram skupljeg modela, jeste 16-inčni panel. Umesto mini-LED panela, ovde zatičemo klasičan IPS. Reč je o odličnom ekranu, odnosa stranica 16 : 10 i rezolucije 1920 × 1200 piksela, s osvežavanjem od 165 Hz i podrškom za adaptivno osvežavanje, odnosno G-Sync u konkretnom slučaju. S osvetljenjem od 300 nita i Dolby Vision podrškom, uvek ćete imati brz, odzivan i pregledan ekran za bilo kakvo igranje ili multimedijalno uživanje, za stolom, u pokretu, gde god se nalazili.

Pročitajte i:  Asus dodaje "Intel Baseline Profile" u nove BIOS fajlove kako bi rešio probleme sa stabilnošću

Unutrašnjost je veoma impresivna i ne samo da odlično izgleda već ima i neka veoma dobra ergonomska rešenja. Nasloni za dlanove su prilično veliki i svako će udobno moći da koristi tastaturu, baš kao i tačped. S obzirom na to da je rešeno da se izostavi numerički deo tastature, tasteri imaju više nego dovoljno prostora i međusobnog razmaka da učine kucanje odličnim iskustvom. Tome doprinosi i veliki hod tastera od čak 2 mm, što je sasvim uporedivo s desktop tastaturama. Tačped je velikih dimenzija, izuzetno udoban i gladak za korišćenje, a u pojedinim verzijama koje to podržavaju može i da nadomesti odsustvo numeričke tastature. Naime, opciono je podržan Numberpad, sistem koji pretvara tačped u numeričku tastaturu, slično kao što smo to viđali kod Zenbook i Vivobook računara kompanije ASUS. Sam tačped je 10 odsto većih dimenzija u odnosu na prethodnu generaciju (126,9 × 84 mm).

Na spisku podržanih I/O portova se nalazi sve što bi vam ikada moglo zatrebati na ovakvom računaru. Thunderbolt 4 port je prisutan (podržava i DisplayPort), kao i jedan brzi USB 3.2 Gen 2 Type-C s podrškom za DisplayPort, power delivery i G-Sync, te dva standardna USB 3.2 Gen 2 Type-A porta omogućavaju da povežete bilo koje periferije, a moguće je lako i brzo povezati nove monitore i televizore preko HDMI 2.1 porta.

Raskošan hardver

ASUS gejming računari su se uvek izdvajali po fantastičnom hardveru, kome je omogućeno da se maksimalno razmaše. ROG Intelligent Cooling Thermal System koristi parne komore, hladnjak koji se proteže celom širinom laptopa i pokriva sve čipove, čak sedam toplotnih cevki, Arc Flow ventilatore sa ultratankim perajima, filtere za prašinu, a tu je i 0 dB Ambient Cooling režim rada, kada sve postaje efektivno bešumno. Napredni rashladni sistem će i te kako biti potreban u ovoj zverki, koju pokreće Intel mobilna platforma 13. generacije u kombinaciji s Nvidia RTX 4000 grafikom.

PCPress.rs Image

Tu dolazimo do interesantne računice, pošto ovakve računare ipak treba pažljivo probrati, budući da postoji nekoliko zanimljivih kombinacija. Mi smo na testu imali Intel Core i9-13980HX procesor koji raspolaže sa čak 24 jezgra, koja dolaze u 8×P + 16×E izdanju – osam jezgara visokih performansi i 16 jezgara visoke efikasnosti, sa sposobnošću simultane obrade ukupno 32 thread-a. U zavisnosti od opterećenja, ovaj procesor radi na čitavom opsegu taktova, od „efikasne maksimalne turbo frekvencije” od 4 GHz, pa sve do maksimalnih 5,6 GHz. No, da li vam je ovakva „aždaja” neophodna?

Pročitajte i:  Prvi put kod nas: ASUS ProArt kreativni skup

Iskreni da budemo, preporučili bismo nešto poput Intel Core i7-13650HX procesora. Reč je o 14-jezgarnom procesoru sa 8×P + 16×E jezgara za ukupno 20 thread-ova. Snage vam sigurno neće nedostajati, naročito u igrama. Ovaj CPU radi na taktovima u rasponu od 2,6 GHz do 4,9 GHz i stiže sa 24 MB keš memorije. Osim ukoliko nemate zaista specifične zahteve, daleko je racionalniji izbor, posebno što je za gejming konfiguracije po pravilu bolje uložiti više u grafiku (ili u ovom slučaju, pošto je reč o laptopima, u model s boljom grafikom), nego u top-model procesora.

Slična dilema postoji i kod grafike. Na domaćem tržištu je dostupno nekoliko modela s Nvidia RTX 4060 mobilnom grafikom, ali i jedan sa RTX 4070 grafikom, koji je desetak procenata skuplji. Imajući u vidu da se dobijaju bolje performanse za petnaestak procenata, ukoliko kupujete računar da biste se igrali, preporučujemo njegovu kupovinu. Štaviše, uz model sa RTX 4070 grafikom dobijate i duplu količinu RAM-a (32 GB umesto 16 GB, koliko zatičemo na našem modelu), pa iskreno, ukoliko ste u mogućnosti, preporučujemo upravo takvu kombinaciju koja nam deluje kao najracionalniji izbor.

Za šta god da se opredelite, na raspolaganju će vam biti 8 GB GDDR6 grafičke memorije u kombinaciji s novim Nvidia DLSS 3.5 i Frame Generation tehnologijama, zahvaljujući čemu će igre raditi izvanredno (podsećamo, laptop ima Full HD ekran). Na raspolaganju je i MUX Switch, koji preusmerava frejmove zaobilazeći integrisanu grafiku, čime se dodatno dobija na performansama, a računar se o tome automatski stara uz Advanced Optimus tehnologiju. Istovremeno, i RTX 4060 i RTX 4070 dobijaju na raspolaganju 115 + 25 W snage u ovoj konfiguraciji (dodatnih 25 W snage uz Dynamic Boost), pa tako mogu da pruže svoj maksimum.

Pročitajte i:  ASUS predstavio ASUS Vivobook S 15, prvi Copilot+ PC sa Windows 11 AI podrškom

Svi modeli na raspolaganju stižu s brzim 1 TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD-om, kao i podrškom za Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.3 konekcije. Još jedan aspekat diferencijacije moglo bi biti prisustvo operativnog sistema Windows 11 Home – mi smo ga imali na našem test modelu, ali u kupovini korisnik može uštedeti odabirom modela bez preinstaliranog sistema. Treba reći da OS radi fantastično, te da je korisniku na raspolaganju mnoštvo opcija i mogućnosti koje ASUS isporučuje u svom kontrolnom Armoury Crate softveru. Svi ROG Strix 16 G614 računari dolaze sa četvoroćelijskom baterijom od 90 Wh i strujnim adapterom koji isporučuje maksimalno 280 W snage.

PCPress.rs Image

ASUS je kreirao izuzetan all-round gejming računar, kod koga se i te kako ističu ROG geni, a istovremeno predstavlja vrlo racionalnu kupovinu. Na raspolaganju je nekoliko modela, idealnih za korisnike kojima je potrebno nešto više od klasičnih laptopa, a svako ko želi zamenu za desktop mašinu ili prosto snažnu mobilnu radnu stanicu, svakako treba da obrati pažnju na ovaj računar. Kada na to dodamo spisak svih implementiranih tehnologija i inovacija koje je ASUS ugradio u ROG Strix 16 G614 učinivši ga vrlo pametnim izborom, stižemo do zaključka da je za ovaj računar veoma lako dati blanko preporuku.

Korisna adresa: asusplus.rs

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,