ASUS ZenBook 14 UM3402: Tanko, lagano, moćno

Navikli smo vas da na ovim stranama predstavljamo poslednju reč moderne tehnologije. Nakon čitave plejade ultratankih varijanti laptopa, da moderno ne mora nužno biti (preterano) skupo, ASUS pokazuje novom Zenbook 14 serijom

PCPress.rs Image

Šta je zapravo Zenbook 14? Reč je o jednostavnom, pristupačnom i kvalitetnom mejnstrim modelu koji donosi veliki broj mogućnosti i prednosti Zenbook linije širokom krugu potencijalnih kupaca. ASUS je kreirao računar koji je tanak i lagan (1,3 kilograma), ima fantastičnu bateriju, dobar ekran, solidnu hardversku osnovu. Nije šampion, ali i nema ambicija da to bude, već da bude dobar all-rounder, zaokružen proizvod koji će biti prijemčiv mnogima.

Koliko je u tome uspeo? Utisak je – i te kako je uspeo. Na tome moramo odati priznanje ne samo ASUS-u već i AMD-u koji je novom serijom čipova (istina, vrlo komplikovane nomenklature, o čemu ćemo još pričati) obavio fantastičan posao i zadao domaći zadatak ljutom konkurentu, po mnogim pitanjima.

Svestrano i dostupno

Već na prvi pogled je jasna pripadnost Zenbook liniji. ASUS je kreirao računar u Jade Black izdanju kojim, kao što naziv sugeriše, dominira crna boja. Nema nikakvih svetlucavih elemenata ili bilo čega što bi skretalo pažnju, a čak je i novi ASUS-ov logotip na poklopcu vrlo diskretan, bez nekih posebnih isticanja, budući da je urezan u površinu. Za izradu kućišta korišćen je aluminijum i ukupni utisak je veoma pozitivan. Uostalom, i ovaj računar stiže s dobro poznatim MIL-STD 810H standardom kvaliteta i izdržljivosti, koji garantuje da je izuzetno otporan na razne vrste izazova (udarci, toplota, hladnoća, tekućine, prašina, pad, nadmorska visina…), budući da je testiran da ispuni rigorozne kriterijume američke vojske.

Masa laptopa iznosi 1,3 kilograma. Nije reč o najlakšem laptopu na svetu, ali to je vrlo prihvatljiva masa koja vas neće opterećivati. Uređaj ćete lako, brzo i jednostavno staviti u torbu ili ranac i nositi ga sa sobom, a ni punjač nije nekih velikih dimenzija, tako da je ceo paket sasvim prihvatljiv. Budući da je reč o 14-inčnom računaru, imamo gotovo idealan odnos prenosivosti, gabarita, mogućnosti za rad i snage uređaja.

Pročitajte i:  Tri saveta za brže pokretanje vašeg Windows računara

Što nas dovodi do ključnog dela – ASUS je postigao ovako primamljivu cenu izostavivši OLED ekran sa Zenbook-a 14 koji smo mi imali na testu. Postoji i varijanta sa OLED ekranom, koja je automatski i nešto skuplja. No, da li je reč o razumnom kompromisu? Veliki smo pobornici i ljubitelji OLED-a, ali je apsolutno jasno da će koncept pristupačnijeg računara sa standardnim ekranom naći veliki broj pristalica.

Istovremeno, ta grupa korisnika će biti sasvim zadovoljna jer je 14-inčni ekran implementiran u ovaj računar sasvim dobrih karakteristika. Stiže sa „IPS nivoom prikaza”, što će reći da donosi bogate, zasićene boje, na šta ukazuje i podatak o 100% pokrivenosti sRGB opsega boja. Odnos strana ekrana je 16 : 10, što automatski donosi prijatnije iskustvo prilikom bazanja po Internetu ili pregleda sadržaja kojima znači dodatni prostor po vertikali. Pobornici smo ovog odnosa strana i toplo ga pozdravljamo. Rezolucija od 2560 × 1600 tačaka je više nego dovoljna za ekran dijagonale 14 inča. Najzad, maksimalna osvetljenost od 400 nita koju ekran zaista dostiže sasvim je pristojna i dovoljna u svim realnim scenarijima upotrebe.

Sjajno zaokružen

Konkretan model na našem testu je stigao s AMD-ov hardverskom platformom, što smo već spomenuli. Generacija je sedma, procesor je Ryzen 5, a arhitektura je Zen3+. Po AMD-ovoj nomenklaturi, prvi broj označava godinu modela, drugi segment u koji se čip pozicionira, treći broj arhitekturu, četvrti da li pripada donjem ili gornjem segmentu, dok sufiks opisuje formu laptopa za koju je CPU predviđen. Tako naš Ryzen 5 7530U pripada ovogodišnjoj seriji srednje Ryzen 5 klase, ali nije baziran na Zen4, već na Zen3+ arhitekturi.

PCPress.rs Image

Pomalo komplikovano, ali u suštini dobro opisuje namenu ovog procesora, koji radi na do 4,3 GHz i ima respektabilnih šest jezgara s podrškom za simultanu obradu 12 thread-ova. Osnovni limit snage je postavljen na 15 W. Ovaj čip stiže s integrisanom AMD Radeon grafikom, konkretno Radeon RX Vega 7 sa sedam computing unit-a. Da li je to dovoljno za ovaj laptop? Sasvim. Više snage ćete možda poželeti u nekim modernim igrama, ali realno, ovakav računar se ne kupuje za igranje.

Pročitajte i:  Šta je Windows 11 LTSC i da li ga možete instalirati na svom računaru?

Prisutno je 16 GB LPDDR4 memorije, što je sasvim očekivano za ovu kategoriju računara, i u praksi će vam omogućiti vrlo udobno korišćenje. Slično se može reći i za SSD – kapacitet iznosi 1 TB, a u pitanju je NVMe PCIe 3.0 SSD. Da li imamo neku funkcionalnu razliku spram PCIe 4.0 varijante? Manje se greje, to je sigurno. Razliku u brzini između generacija u praksi veoma teško možete da vidite ili osetite, tako da ponovo imamo razuman izbor za uložen novac. Sve ovo pokreće operativni sistem Windows 11 Home koji radi odlično na ovakvoj konfiguraciji.

Spisak konektora je sasvim dobar. Zatičemo jedan USB 3.2 Gen 2 Type-A port, zatim dva USB 3.2 Gen 2 Type-C koji podržavaju povezivanje na eksterne ekrane i power delivery funkciju, te HDMI koji je poslednja reč tehnike – 2.1 verzija. Na sve to, imamo još standardan audio-kombo port, te čitač microSD kartica. Zvučni aspekti računara su veoma dobri, a Web kamera se može pohvaliti Full HD video-rezolucijom, što je prava retkost u današnjem svetu prenosivih PC računara. Što se tiče bežičnih povezivanja, računar podržava Wi-Fi 6E, kao i Bluetooth 5.3 vezu.

ASUS puno pažnje posvećuje kvalitetu tastature i tačpeda, pa tako i ovde zatičemo ASUS ErgoSense čiklet tastaturu s lepo oblikovanim, ergonomskim tasterima s udubljenjima za jagodice prstiju zarad udobnijeg kuckanja. Tačped je veoma gladak i udoban za rad, a jednim klikom se može pretvoriti u NumberPad 2.0, kojim dobijate numeričku tastaturu, korisnu ukoliko vaš posao ili zadatak zahtevaju numerička proračunavanja ili bilo kakav rad s brojevima.

Pročitajte i:  Windows 11 Notepad funkcija pomoći će vam da pišete sa sigurnošću

Na samom kraju, imamo odlične vesti za sve poklonike dugotrajne autonomije. Izmerili smo čak 15,5 sati rada prilikom reprodukcije video-zapisa s minimalnim opterećenjem! Naravno, ova impozantna brojka može varirati i biti niža ukoliko računar intenzivnije opteretite, ali za naš kriterijum, gde je odlična svaka autonomija koja traje koliko i radno vreme, ostvareni rezultat je prosto fantastičan. Takođe, pokazuje da se ne mora i ne treba žrtvovati x86 kompatibilnost i ići na neke čudne i ne naročito upotrebljive procesorske arhitekture da bi se dobila odlična autonomija.

Sama četvoroćelijska baterija nudi kapacitet od 75 Wh. Dodatno je korisno što podržava brzo punjenje, kojim se za svega pedesetak minuta baterija napuni do 60 odsto, što pak omogućava još barem osam sati autonomije. Isto tako, pozdravljamo što je punjač USB-C tipa, jer vas to lišava brige o kompatibilnosti, ali i eliminiše potrebu nošenja dodatnih punjača prilikom putovanja, pošto možete da ponesete jedan punjač kojim ćete puniti laptop, telefon, TWS bubice i druge uređaje koji podržavaju USB-C standard.

PCPress.rs Image

U ovom poslu se srećemo s raznim laptopima različitih karakteristika, ali veoma retko imamo priliku da se družimo s tako svestranim modelom, koji pride uopšte nije skup imamo li u vidu šta sve nudi. Drugim rečima, ovde dobijate Zenbook kvalitet i mogućnosti kao što su vrhunski hardver i dizajn, gomila dobrih osobina i inovacija koje puno znače u praksi. Korisnici se mogu pouzdati u ovaj laptop koji možda nema ambiciju da ih osvoji time što će obarati rekorde, ali će svima prirasti za srce kada shvate da je toliko univerzalan da će mu svako s lakoćom naći adekvatnu namenu. Zbog svega toga, Zenbook 14 je laptop koji je veoma lako preporučiti.

Korisna adresa: asusplus.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,