TrendMicro

Australijska policija tvrdi da su u hakerskom napadu učestvovali Rusi

Australijska policija saopštila je da je identifikovala ruske cyber kriminalce koji drže medicinske podatke miliona osoba. Hakeri traže dolar za svaki od 9,7 miliona osetljivih zapisa ukradenih od medicinskog osiguravajućeg društva Medibank.

hakerski-napad-2017

Hakeri navodno povezani sa uhapšenom grupom REvil

Hakeri su objavili osetljive dokumente na internetu, uključujući zapise o abortusu. Komesar australijske federalne policije, Reece Kershaw, rekao je novinarima da policija veruje da su hakeri u Rusiji, ali nije pružila nikakve dokaze. Kershaw je rekao da njegov tim razgovara sa ruskim zvaničnicima za sprovođenje zakona i zamolio je Moskvu da pomogne.

Istraživači cyber-bezbednosti i zapadne agencije dugo su optuživali Rusiju za skrivanje cyber bandi. Web sajt koju hakeri Medibank-e koriste za curenje osetljivog materijala povezana je sa ozloglašenom bandom REvil za koju se smatra da je bazirana u Rusiji. REvil je izveo desetine ransomware napada zaradivši stotine miliona dolara. Višestruko hapšenje navodnih članova je izvršeno širom sveta prošle godine.

Međutim, stručnjaci misle da su se neki članovi grupe ponovo pojavili pod novim nazivom i da su odgovorni za hakovanje Medibank-e. Vlasti su pozvale javnost da ne traži dosijee koji su procurili, a koji sadrže imena nosilaca polise, a ne pacijenata. Izvršni direktor Medibank-e David Koczkaro upozorio je da bi objavljivanje podataka moglo sprečiti ljude da traže medicinsku pomoć.

Pročitajte i:  Uber tvrdi da iza hakerskog napada stoji grupa Lapsus$

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *