ePlaneta

Automobili sa daljinskim zaključavanjem na meti lopova

Novo istraživanje otkrilo je da mnogi od najpopularnijih modela automobila mogu lako da se ukradu. Ispostavilo se da su automobili sa daljinskim zaključavanjem ranjivi na nove metode lopova.

Automobili sa daljinskim zaključavanjem na meti lopova

Po poslednjim istraživanjima tržišta automobila u Velikoj Britaniji i Nemačkoj, u porastu je broj automobila koji se kradu “bez dodira”. Sa razvojem tehnologija, automobili se sve više oslanjaju na tehnologije, pa tako skoro svi modeli automobila poseduju računare bez kojih ne mogu da funkcionišu. Jednostavno, svi smo se navikli da kola otključavamo “na daljinu”.

Upravo na ovaj način lopovi kradu kola, skidajući frekvenciju nakon čega su kola praktično bez ikakve zaštite. Automobilska industrija, tj. njihovo britansko udruženje Udruženje proizvođača i prodavaca automobila (SMMT), na ove tvrdnje odgovara da su novi modeli automobila sigurniji nego ikad.

Koliko se kradu automobili sa daljinskim zaključavanjem?

Udruženje Which? je analiziralo podatke o krađama automobila sa daljinskim zaključavanjem koje je dobilo od Nemačkog auto-moto kluba (ADAC). Kako prenosi Which?, u Nemačkoj su testirali 237 modela automobila sa daljinskim zaključavanjem gde je otkriveno da su samo tri modela imala neprobojnu zaštitu.

Pročitajte i:  Toyota sprovela istragu o neregularnostima

I dok se konstantno razvijaju modeli automobila koji sve više liče na kompjutere na točkovima, lopovi čine sve da prate tehnološke trendove. S jedne strane su informacije da se automobili sa daljinskim zaključavanjem sve više kradu. S druge strane, automobilska industrija čini sve kako bi uvek bila korak ispred lopova. Ipak, britansko Udruženje proizvođača i prodavaca automobila poziva na zabranu prodaje opreme koja služi isključivo za krađu automobila.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,