ERP 2024

Autonomna vozila imaju veliki problem sa putnicima

Kako stoje stvari ljudima je muka od autonomnih vozila, bukvalno. Ako ste od onih kojima smeta kad ih neko vozi, sigurno ćete imati problem sa samovozećim automobilima. Ne brinite, niste jedini, što je nateralo Waymo da osmisli način da umanji efekat mučnine prilikom vožnje.

Samovozeća kola imaju veliki problem waymo autonomna vozila Google

Ova kompanija koja se bavi razvojem autonomnih vozila, nedavno je podnela patent koji bi trebao da spreči ili bar umanji efekat mučnine kod putnika. Metod podrazumeva određivanje ruta u zavisnosti od toga da li je putnik osetljiv na vožnju ili ne. U slučaju putnika kojima smeta brza vožnja, kola određuju opušteniju vođu rutom koja zahteva minimalno stani-kreni situacija i jačih kočenja. Ukoliko se nekome žuri, može da izabere bržu ali malo manje udobnu vožnju.

Autonomna vozila biraju rute i dele savete

Vozilo će takođe skretati pažnju putnicima da ne čitaju dok se voze i ne gledaju dole već na put. Onima osetljivijima će se preporučivati da sednu na mesto u vozilu gde će manje osećati posledice vožnje. Waymo takođe proučava koliko kočenje i ubrzavanje vozila na određenim rutama utiče na putnike, pa će u skladu sa tim kreirati posebne rute.

Pročitajte i:  Fordov BlueCruise pod istragom zbog nesreća

PCPress.rs Image

U zahtevu za patent se kaže da će se način vožnje menjati tokom samog putovanja ukoliko putnicima ne bude dobro. U tom slučaju bi se pravila veća razdaljina između vozila koje se nalazi ispred ili bi se prebacio na rutu gde je manja gužva kako bi se izbegao “stani-kreni” scenario.

Iako je tehnologija autonomnih vozila prilično odmakla, još uvek se radi na dokazivanju da je vožnja bez vozača bezbedna. Do sada se desilo nekoliko udesa u kojima su učestovala samovozeća kola, ali su do sada proizvođači tvrdili da su nesreće izazvane zbog ljudskog faktora. Waymo nije jedini koji želi da ublaži efekte vožnje, Uber želi da usavrši sistem koji aktivira svetla u kolima kako bi upozorio putnike na skretanje. Očigledno niko ne želi scene gde se putnici hvataju za kese za povraćanje. 

Izvor: CNN

Facebook komentari: