BIZIT plus

Uber i Waymo se nagodili oko tehnologije za autonomna vozila

Nakon što su potrošili skoro nedelju dana u sudnici, Waymo (Google-ova kompanija za autonomna vozila) i Uber su se dogovorili u petak, 9. februara, pri čemu će Uber platiti Google/Alphabet diviziji značajnu sumu novca, tačnije 245 miliona dolara. Ovaj razvoj događaja zaključuje pravnu bitku koja je trajala između dve kompanije autonomnih vozila, pošto je Waymo tvrdio da su njihove tajne informacije ukradene kako bi se koristile u Uberovoj proizvodnji tehnologije za autonomna vozila.

PCPress.rs Image

Da poodsetimo da je nekadašnji zaposleni u Google-u, Anthony Levandowski, iz te je firme “pozajmio” dokumentaciju o razvoju autonomnih vozila, osnovao startup Otto i zatim ga prodao Uberu, da bi na kraju Uber posedovao tajna dokumenata o lidar i drugim sistemima ključnim za autonomnu vožnju. Tokom suđenja u javnost je isplivao “prljavi veš” iz Ubera, saznalo se kako je Levandowski došao do informacija, pa je otpušten iz kompanije, a čini se da je novom rukovodstvu Ubera bilo bitno da se proces što pre okonča i da se nastavi s normalnim poslovanjem. Stoga su pristali na nagodbu u sklopu koje će Waymo dobiti oko 245 miliona dolara u Uberovim akcijama (0,34% vlasništva), a Uber se obvezuje da neće koristiti tehnologiju do koje je došao ilegalnim putem.

Pročitajte i:  Google Search gubi opciju keširanih stranica

Upućeni u zbivanja navode da su timovi Uber-a i Waymo-a pregovarali ovih dana dok su na sudu trajala saslušanja svedoka. Waymov tim zahtevao je oko 500 miliona dolara odštete, što su u Uberu odbili i izašli sa novom ponudom koja je u četvrtak i prihvaćena, pa je suđenje u petak prekinuto. Dara Khosrowshahi, CEO Ubera, u saopštenju povodom nagodbe sa vidnim je olakšanjem utvrdio kako je ovaj skandal sada iza njih, te kako sa Waymo-m mogu da budu i partneri, bez obzira na to što su to dve rivalske kompanije. Izrazio je žaljenje zbog postupaka prošle uprave i spornog preuzimanja startapa Otto, kao i zbog činjenice da je ova parnica značajno usporila njihov rad na autonomnim vozilima. Obećao je i da će u budućnosti Uber raditi bolje i pametnije te podvukao svoju predanost vraćanju integriteta kompaniji.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: