Autonomni automobil Ubera ubio pešaka

Saobraćajna nesreća u kojoj je samovozeći Uber automobil ubio pešaka dovodi u pitanje ceo ekspriment. Autonomni automobili izgleda ipak nisu savršeno bezbedni. 

Samovozeći Uber automobil ubio biciklistu

Iako je eksperiment sa samovozećim kolima je u povoju, uvek se potencirala bezbednost koja isključuje greške koje donosi ljudski faktor. Saobraćajna nesreća se dogodila u Arizoni gde je dozvoljeno da se vozila bez vozača kreću slobodno. 

U gradiću Tempe došlo je do tragične nesreće gde je autonomno vozilo kompanije Uber udarilo pešaka koji se kretao van pešačkog prelaza. Reč je o ženi koja je odvedena u bolnicu ali je na kraju podlegla povredama. 

Policija iz ovog grada objavila je da se vozilo kretalo u samostalnom modu u vreme nesreće a da je vozač takođe bio za volanom. Kola u trenutku nesreće nisu imala drugih putnika. 

Predstavnik Ubera je povodom ovog slučaja izjavio da je kompanija svesna incidenta i da sarađuje sa vlastima. Uber je kao reakciju na nesreću suspendovao sve operacije vezane za autonomna vozila u Feniksu, Pitsburgu, San Francisku i Torontu. To je deo standardne procedure kako bi se ustanovio razlog nesreće. 

Pročitajte i:  Samovozeći automobili mogu usporiti saobraćaj 

Nesreća se dogodila samo nekoliko dana nakon objavljivanja da je Uber patentirao autonomna vozila koja komuniciraju sa pešacima. Ovo je samo jedan od brojnih problema koje ima Uber, a nedavno su morali i da se vansudski poravnaju sa kompanijom Lyft koja ih je tužila za krađu patenata. Ovo je ipak veoma loša vest pre svega za sve kompanije koje se bave razvijanjem samovozećih, autonomnih vozila jer je glavna zabrinutost stručnjaka i javnosti upravo njihova bezbednost.

Izvor: ABC 15

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,