TrendMicro

Autonomni robot za podvodna istraživanja: Dva dana ispod površine

Robotske naprave uglavnom nisu prvi izbor za istraživanje podvodnog života, budući da buka koju prave uglavnom rasteruje subjekte koji su predmet ispitivanja. Upravo zbog toga su eksperti sa Woods Hole okeanografskog instituta odlučili da ponude drugačije rešenje, a u obliku robota koji ne pravi buku dok se kreće pod vodom.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o robotu koji je poneo ime Mesobot koji je dizajniran tako da se kreće u tišini dok prikuplja neophodne podatke iz podvodnog sveta. Visok je nešto više od jednog metra, te se kreće uz pomoć šest velikih propelera koji ne troše mnogo energije i zahvaljujući tome ne stvaraju komešanje vode. U svom sklopu ima i LED svetla koja mogu da svetle i crveno, budući da je to boja koju najveći deo okeanskog živog sveta ne detektuje. Robot pod vodom može da izdrži do dva dana, što je još jedna prednost jer tako ne skreće pažnju na sebe svaki put kad krene ka površini.

Pored toga, Mesobot ne zahteva mnogo ljudske intervencije, te koristi stereo kamere za identifikovanje živih biće koja nakon toga samostalno prati. Kamere od 12 megapiksela mogu da snimaju fotografije, te 4K video sadržaje, a tu je i deo koji je zadužen za prikupljanje DNK uzoraka.

Pročitajte i:  Spot robot kao pomoć u nuklearnim elektranama

Robot bi na svoje prvo veliko istraživanje trebalo da krene već početkom leta, te se očekuje da pruži novi uvid u život ispod površine okeana, budući da će ispod vode moći da ostaje dovoljno dugo da detektuje ponašanja koja su ljudskim istraživačima do sada promicala.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,