Ažuriranje operativnog sistema Windows 10 uklanja Flash 

Opciono izdanje utire put kraju Flasha 2021. godine. Microsoft je objavio opcionalno Catalog ažuriranje kojim se uklanja Adobe Flash iz operativnog sistema Windows 10 i sprečava njegova ponovna instalacija.

PCPress.rs Image

Ažuriranja sprečava ponovnu instalaciju

Međutim, kako je primetio Bleeping Computer, ažuriranje (KB4577586) uklanja samo Flash verziju koja se nalazi u Windows 10, a ne bilo koju samostalnu verziju koju ste sami instalirali. Takođe ne uklanja Flash iz Microsoft Edge-a ili drugih browsera. Windows 10 Flash support zvanično će prestati krajem ove godine, bez dodatnih ažuriranja za Internet Explorer 11 i staru (ne-Chromium) verziju Edgea do decembra. Najnovija verzija Edge-a, koja koristi Google-ov Chrome mehanizam, izgubiće podršku za Flash u januaru 2021.

Prošlog meseca, Microsoft je objavio vremenski okvir za kraj Flasha, rekavši da će alat za uklanjanje Flash-a postati neobavezna ispravka u programu Windows Update do početka 2021. godine. Posle nekoliko meseci, postaće preporučeno ažuriranje, a na leto 2021. Microsoft će ukloniti lash-related developer frameworks, group policies i user interfaces iz zastarelih Edge i IE11. To će se uraditi kumulativnim ispravkama u više verzija Windows-a, uključujući Windows 10 i 8.1.

Pročitajte i:  Želite i dalje da koristite Windows 10 na bezbedan način? Spremite se da to (debelo) platite…

Google takođe ukida Flash podršku za Chrome, do decembra 2020. Povrh svega, sam Adobe završava razvoj Flash-a 2020. godine i uskoro će nam saopštiti kako tačno da ga deinstaliramo.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,