Bajden potpisao izvršnu uredbu kojom se ograničavaju ulaganja u kineske tehnološke kompanije

Naredba je usmerena na poluprovodnike, kvantno računarstvo i veštačku inteligenciju.

PCPress.rs Image

Naredba neće stupiti na snagu do 2024. godine

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je izvršnu uredbu koja postavlja nova ograničenja za američka ulaganja u određene vrste kineskih tehnoloških firmi. Naredba ima za cilj da se pozabavi problemima nacionalne bezbednosti koje postavljaju kompanije koje se bave „osetljivim tehnologijama“. Te tehnologije uključuju poluprovodnike, kvantno računarstvo i veštačku inteligenciju.

„Napredak u osetljivim tehnologijama i proizvodima u ovim sektorima će ubrzati razvoj naprednih računarskih mogućnosti. Zatim, postoji mogućnost razvijanja novih aplikacija koje predstavljaju značajne rizike za nacionalnu bezbednost, kao što su razvoj sofisticiranijih sistema naoružanja, razbijanje kriptografskih kodova i drugih aplikacija koje bi mogle obezbediti ovim zemljama vojne prednosti“, navodi se u naredbi.

Bela kuća je opisala taj potez kao „usko ciljan“. Takođe, navodi se da je trebalo zabraniti finansiranje „subjekata koji se bave specifičnim aktivnostima u vezi sa ovim tehnološkim oblastima koje predstavljaju najakutnije rizike za nacionalnu bezbednost“.

Izvršna naredba neće stupiti na snagu do 2024. godine. Međutim, ovo nije prvi put da SAD pokušavaju da ograniče uticaj kineskih tehnoloških kompanija poslednjih godina. Bela kuća je takođe ograničila prodaju superkompjuterske tehnologije kineskim firmama i pokušala da blokira pristup Kini naprednoj opremi za proizvodnju čipova. Bajdenova administracija je takođe izvršila pritisak na ByteDance, vlasnika TikToka, da proda popularnu aplikaciju.

Pročitajte i:  Apple još uvek rezervisan prema Kini

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,