BIZIT plus

Bajdenova administracija ulaže više novca u bezbednost vazduhoplovstva

Bajdenova administracija je saopštila u petak da će uložiti više novca u bezbednost vazduhoplovstva i razmotrirti zahtev da avioni opremljeni tehnologijom budu sprečeni za bliske pozive oko aerodoroma.

PCPress.rs Image

Od početka godine federalna tela vrše istraživanje sedam ozbiljnih bliskih poziva sa aerodoromima koji se posmatraju kao visok rizik bezbednosti. Kako bi se ovakvi slučajevi sprečili u budućnosti Bela kuća ulaže 26 miliona dolara u nove mere bezbednosti, uključujući automatizaciju za upozorenje kontrolora letanja koji idu na pogrešnu pistu. Za sada je u planu opremanje aerodroma radarskim sistemima koji prate kretanje aviona na pistama i rulnim stazama.

Federelna uprava za vazduhoplovstvo je zatražila od internog savetodavnog stručnjaka za panele da ponudi preporuke o tome kako formirati sisteme koji bi upozorili pilote u slučaju sletanja na pogrešnu pistu ili u slučaju da je pista koju su odabrali prekratka.

Mnogi avioni su opremljeni nekom od nove tehnologije, dok mnogi nisu a većina tih aviona pripadaju privatnom vlasništvu. Avioni imaju sisteme koji su zasnovani na GPS koji upozoravaju pilote ako su u opasnosti da udare u zemlju ili u prepreku. Provajderi dopunjuju sisteme sa više informacija tokom poletanja i sletanja kako bi se umanjio rizik od bliskih poziva ili „upada na pistu“.

Pročitajte i:  Turski borbeni avion KAAN završio prvi let 

Novi avioni imaju sisteme za upravljanje letom koji uključuju upozorenje na pogrešnu pistu. Preliminarni izveštaji o bliskim pozivima ove godine ukazuju na greške pilota u nekim slučajevima i greške kontrolora vazduha u drugima. NTSB je u četvrtak saopštio da je blokiran radio prenosi i izazvao bliski poziv u junu na međunarodnom aerodoromu San Dijego između aviona Southwest i SkyWest.

„Kada je reč o najozbiljnijoj vrsti bliskih poziva, primetili smo porast u prvom delu ove godine. Do sada je bilo oko 15 takvih poziva što je broj koji se obično očekuje za celu godinu.“ – saopštio je ministar saobraćaja.

Izvor: federalnewsnetwork.com

Facebook komentari: