Google kontrola privatnosti dostigla veliku prekretnicu

Google-ov Chrome pretraživač je sada jedan važan korak bliže svom cilju postepenog ukidanja kolačića trećih strana do kraja 2024. U saopštenju za štampu, gigant za pretragu je objavio da je njegova relevantnost i API-ji merenja za Privacy Sandbox – njegovu alternativu za očuvanje privatnosti na kolačiće za praćenje na više lokacija — sada su generalno dostupni. To znači da su API-ji podrazumevano dostupni u Chrome-u, bez postavljanja zastavica pregledača i bez učešća u probnoj verziji.

PCPress.rs Image

Google kaže da će 3 procenta korisnika Chrome-a ostati nepromenjeno za sada kako bi se omogućilo kompaniji da pokrene A/B testove, proširujući opštu dostupnost API-ja na 100 procenata korisnika „u narednim mesecima“.

Chrome je takođe objavio nove kontrole privatnosti oglasa koje omogućavaju korisnicima da upravljaju funkcijama zaštićenog okruženja privatnosti, kao što su prilagođavanje ili onemogućavanje relevantnih tema oglasa na koje možete da ciljate. Većina korisnika Chrome-a ne bi trebalo da primeti primetnu razliku u svom iskustvu pregledanja kao rezultat ove prekretnice jer je namenjen programerima. Sa Privaycy Sandbox API-ji koji su sada generalno dostupni u Chrome-u, programeri i dobavljači oglašavanja mogu da procene spremnost za planirano ukidanje kolačića trećih strana u velikom obimu u svim njihovim proizvodima i uslugama.

Pročitajte i:  Chrome donosi bolju zaštitu uz očuvanje privatnosti 

Google kaže da je dobio „opsežne povratne informacije iz industrije“ o API-jima za peščano okruženje za privatnost i da nije verovatno da će napraviti bilo kakve značajne promene pre zastarevanja kolačića treće strane u drugoj polovini sledeće godine. Pre toga, planira da isključi podršku za kolačiće treće strane za 1 procenat korisnika Chrome-a u prvom kvartalu 2024., a „režim testiranja koji omogućava programerima da simuliraju zastarelost kolačića za testiranje biće objavljen kasnije ove godine .

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,