BIZIT plus

Bez kablova, ali stvarno

Kada je Apple na najnovijoj generaciji svojih telefona izostavio konektor za slušalice, bilo je jasno da se sprema nešto što će iz korena promeniti način njihove upotrebe. Konvertor koji lightning port pretvara u konektor za slušalice bio je samo prelazno rešenje – sada stižu prave bežične slušalice, AirPods.

PCPress.rs ImageNeko bi pomislio kako se bespotrebno diže buka „još jednog“ Apple‑ovog revolucionarnog proizvoda, a bežične slušalice postoje već godinama. Pokazuje se da Apple AirPods nisu obične bežične slušalice, već pametne, daleko naprednija varijanta tog uređaja. Uostalom, klasične bežične slušalice možda nemaju žicu do izvora zvuka, ali su njihov levi i desni zvučnik povezani kablom. Postoji i druga varijanta, tzv. in‑ear slušalice koje su putem kabla vezane sa izvorom zvuka, ali su one same međusobno nezavisne. Apple AirPods uspešno je kombinovao ta dva koncepta, tako da smo dobili slušalice koje nemaju ni jedan jedini kabl i, kada se nalaze u ušima, izgledaju kao da im je neko odsekao žice.

Dva nivoa baterija

AirPods slušalice su nastale po ugledu na EarPods, njihove klasične slušalice: AirPods slušalice izgledaju kao EarPods kojima su odstranjeni kablovi i (u kućište) dodato malo elektronike. S obzirom na to da nema kablova, kao i da slušalice moraju da imaju neki izvor energije, u njima su smeštene male baterije, koje se pune u lepo oblikovanoj kutijici dvostruke namene. Shvatili ste već da ta kutijica predstavlja neku vrstu specijalizovanog power bank‑a, ali istovremeno je i mesto gde se slušalice odlažu kada se ne koriste. Zgodno je i to što ta kutijica u sebi ima bateriju, pa slušalice puni i kada nije priključena na napajanje.

PCPress.rs ImageKapacitet baterije u kućištu dovoljan je za pet punjenja slušalica, koje inače imaju autonomiju rada od oko pet sati. Drugim rečima, s jednim punjenjem baterija u kutijici obezbedićete oko 24 do 25 sati slušanja muzike, što je nekih desetak dana upotrebe. Pored toga, kutijica obezbeđuje brzo punjenje, tako da samo 15 minuta punjenja omogućava dodatna tri časa reprodukcije.

Pročitajte i:  Meta istražuje razvoj AI slušalica sa kamerama

Na kutijici se sa spoljne strane nalazi diskretno dugme, koje služi za uparivanje slušalica s telefonom, tabletom ili računarom, posredstvom Bluetooth konekcije. Jedini nedostatak čitavog scenarija upotrebe slušalica jeste to što se statusna LED dioda nalaz skrivena unutar poklopca, pa ćete stanje baterije u kutijici (ili rezultat bilo koje druge akcije) moći da vidite tek kada ga otvorite.

A zvuk?

Slušalice veoma lepo naležu u uši. Kada se postave u ušni kanal stoje čvrsto i nemaju tendenciju da ispadaju čak ni kada smo pokušali da ih se otarasimo snažnim mrdanjem glave. Drugim rečima, bilo da se bavite džogingom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću, slušalice će ostati na svom mestu. Naravno, ovu konstataciju treba uzeti kao subjektivnu, jer kako će one nalegati u uvo, zavisi od oblika ušnog kanala. Zbog toga preporučujemo da ih pre eventualne kupovine isprobate.

Prijatno smo iznenađeni kvalitetom zvuka koji AirPods reprodukuju. Slušalice imaju sasvim solidan bas i dobro balansiran nivo srednjih tonova. Ako bismo ih uporedili s direktnim prethodnikom (EarPods slušalicama), pomak na bolje je i te kako čujan. Inače, AirPods može da se koristi i za glasovne pozive pošto na delovima koji vire iz uveta postoje ugrađeni mikrofoni.

Interesantno je kako je osmišljena sinhronizacija prilikom razgovora. Naime, slušalice su podešene tako da automatski „hvataju“ zvuk sa oba mikrofona, što se može promeniti u setovanjima telefona. Ali šta ako se desi da se jedna slušalica isprazni u toku razgovora? Sinhronizacija leve i desne slušalice odlično je urađena i ukoliko se na jednoj isprazni baterija, druga će automatski preuzeti njenu funkciju (u konkretnom slučaju aktiviraće se mikrofon) i razgovor će moći da se nastavi.

Pročitajte i:  OnePlus 3 slušalice: udobnost, dizajn i kvalitet zvuka

Pamet u ušima

AirPods je pravi mali komunikacioni centar za upravljanje ostalim Apple uređajima. Upotreba je veoma jednostavna. Senzori koji se nalaze u slušalicama prepoznaće kada više nisu u ušima i automatski će pauzirati reprodukciju bez potrebe za bilo kakvom aktivnošću korisnika. Za tumačenje signala koje daju senzori zadužen je Apple W1 čip koji se nalazi u svakoj slušalici. On, takođe, radi odličan posao po pitanju optimizacije potrošnje baterija u slušalicama, omogućavajući im solidan vek trajanja između dva punjenja, uprkos bateriji koja sigurno nije velikog kapaciteta. Apple nije objavio tehničke specifikacije AirPods slušalica, pa jedino preostaje samo da nagađamo koliki je stvarni kapacitet baterije, koliki je frekventni opseg…

PCPress.rs ImageUparivanje sa Apple proizvodima dovoljno je uraditi samo jednom. Podaci se nakon toga preko iCloud‑a šalju na ostale Apple uređaje na kojima je dovoljno pre upotrebe slušalica samo aktivirati konekciju. U slušalicama se nalazi i glasovni akcelerometar koji prepoznaje kada se razgovara i koji radi u paru sa usmerenim mikrofonima. Njegov zadatak je da filtrira ambijentalne zvuke i da se mikrofoni fokusiraju samo na zvuk glasa osobe koja ih upotrebljava.

Preko slušalica mogu se kontrolisati povezani uređaji, bez obzira na to što na njima ne postoji nikakav taster. Brzi dvostruki dodir aktiviraće Siri (zahteva Internet konekciju) ili će pokrenuti/pauzirati muziku (u zavisnosti od toga koju ste akciju odabrali u setovanjima). Ako tokom reprodukcije izvučete jednu slušalicu iz uva, reprodukcija će se pauzirati i automatski ponovo pokrenuti kada slušalicu vratite na mesto. Nije nam se svideo način kontrole zvuka, koji nije moguće izvesti uobičajenim putem, na samim slušalicama. Zbog nedostatka bilo kakvog tastera, podešavanje zvuka obavlja se davanjem audio‑komande Siri, direktno na uređaju s kojim su slušalice povezane, ili preko Apple Watch‑a. S obzirom na to da je ove slušalice relativno lako zagubiti, ukoliko koristite iOS 10.3, u Find My iPhone aplikaciji postoji opcija za prikaz lokacije njihove poslednje upotrebe.

Pročitajte i:  Revolucionarne Huawei slušalice stižu uskoro na srpsko tržište

Android i Windows telefoni

Verovali ili ne, AirPods rade sa Android i Windows telefonima. Znajući koliko Apple insistira na zatvorenosti svog ekosistema, podrška za konkurentske uređaje verovatno znači i očekivanje znatnog proširenja ciljnog tržišta. Ipak, treba imati na umu da su neke od naprednih funkcija raspoložive samo u Apple svetu.

AirPods slušalice uparuju se sa Windows ili Android telefonom na uobičajen način – aktiviranjem pairing mod‑a na kutijici. Za razliku od Apple telefona gde se sve obavlja automatski, ovde postoji još jedan korak – slušalice treba ručno pronaći u spisku podržanih Bluetooth uređaja. Funkcionalnost je svedena na niži, rekli bismo, osnovni nivo. Vađenje slušalica iz ušiju u ovom slučaju neće pauzirati reprodukciju. Nije moguć ni poziv Google asistenta ili Kortane, pošto dvostruki dodir slušalice na ovim platformama služi samo za pauziranje ili nastavak reprodukcije muzike.

Kao i sve što dolazi iz Apple‑a, ni AirPods slušalice nisu jeftine – mnogi će se dobro zamisliti pre nego što izbroje 27.000 dinara. U prilog slušalica ide odličan kvalitet zvuka, verovatno najbolji koji smo do sada čuli na nekim Apple slušalicama, kao i konačna, pa makar i delimična, otvorenost ka drugim platformama. Ipak, napredne funkcionalnosti rezervisane su samo za Apple platformu, mada i tu ima stvari koje bismo voleli da su implementirane, gde prvenstveno mislimo na tastere za direktnu kontrolu zvuka.

Jedno je sigurno – ako na ulicu izađete sa ovim slušalicama, ma koliko one bile male, nećete ostati neprimećeni.

Branislav Bubanja

(Objavljeno u PC#242)

Facebook komentari: