Bez ovih stvari teško je zamisliti rad od kuće – kompjuter i kafa!

Razvoj tehnologije doneo je mnoga zanimanja koja su nezamisliva bez kompjutera. To je dovelo do toga da su programeri i IT-jevci veoma cenjeni i traženi stručnjaci. Kako je tehnika napredovala, tako su se i umnožavali poslovi koji se mogu raditi iz svog doma, za kompanije bilo gde u svetu.

PCPress.rs Image

Oni koji tako posluju svoj dan provode uz pametne mašine, a „kafu na poslu“ piju uz tastaturu. Koliko su kompjuteri i kafa povezani, svedoči i to što je programski jezik JAVA ime dobio baš po kafi. I dok su se ostali članovi biznis zajednice čudili tom pomalo samotnjačkom ritualu ispijanja kafe i pauzu za uživanje u omiljenom napitku koristili za ćaskanje i druženje za kolegama, sada se menjaju.

Jer, novonastala situacija svet je zatvorila u domaćinstva. Da bismo je pobedili i zaštitili svoje zdravlje, dom nam je jedina opcija. A poslovanje je dobilo potpuno novi oblik. Rad od kuće sada je potreba koja menja biznis. I zato, u ovoj situaciji svi oni koji su je smatrali „nužnim zlom“, mogu samo da kažu – hvala tehnologiji!

Nešto se menja, nešto ostaje isto

Prilagođavanju radu od kuće i tome da ste upućeni samo na ekrane, učimo se u hodu. Možda deluje neobično održati radnu rutinu u prostoru koji delimo sa ukućanima, decom, kućnim ljubimcima, ali ne budite prestrogi prema sebi. Zato su značajni i korisni saveti onih koji već imaju iskustva u tome.

Održavanje kontakata sa kolegama je veoma važno. Dogovori sa timom i partnerima, pravljenje planova, odvija se drugačije. Sale za sastanke i razmene ideja uživo, zamenili su Skype, Webex, Teams, Zoom… I mnogima se sigurno desilo da kamera „uhvati“ radoznalo dete ili psa koji želi pažnju baš u tom trenutku, ali to je postalo deo prilagođavanja na nove uslove rada, i niko na tome neće zameriti. Sada se jednostavno radi na drugi način.

PCPress.rs Image

Ipak, jedna stvar je ostala ista. I dalje, sastanak bez kafe, teško da je sastanak. Međutim, sada umesto pitanja na početku skupa – Da li želite kafu? Kakvu kafu pijete? – sada svoju omiljenu kafu sami sebi spremamo.

Šoljica kafe i sastanci nisu bez razloga postali neodvojivi ritual. Kafa utiče na koncentraciju, na nivo energije, istovremeno povezuje i opušta grupu ljudi koja je zajedno ispija. U virtuelno okupljanje, uvrstite i zajedničko pijenje kafe. Više nego ikada, danas je svakom timu potrebno da zna da kolege i kompanija brinu o njemu. Da osete brigu i empatiju.

Šoljica koja zbližava

U početku će vam to možda delovati neobično, ali će vas šoljica pored kompjutera i iskreno pitanje „kako ste“, zbližiti bez obzira na nedostatak kontakta uživo. Iako fizički distancirani, sada posredstvom kompjutera ulazimo jedni drugima u domove, vidimo deliće porodičnih oaza, omiljene šoljice za kafu, lične stvari poput slika i fotografija na zidovima… I vidimo da smo svi u istom savladavanju ne mnogo poznatog rada od kuće. Nije lako sve organizovati, posebno ako u obzir uzmemo da svi članovi porodice istovremeno imaju potrebu za korišćenjem Skype-a, video poziva, nastave na daljinu… Protok interneta može biti otežan pa je u ovim uslovima potrebno strpljenje i pravljenje kompromisa kako bi svi uspeli da završe svoje obaveze.

Kada ovladamo radom u ovakvim okolnostima, a sigurno hoćemo, pokazaće se da je uz dobro prilagođavanje dnevne rutine malo potrebno za punu koncentraciju i da su neki od nas čak i produktivniji.

Za dodatnu snagu i neophodnu dozu optimizma u periodu adaptacije, za sve ljubitelje kafe tu je Doncafé Strong.

PCPress.rs Image

Besplatna dostava za sve stanovnike na teritoriji Beograda

Kompanija Strauss Adriatic otišla je i korak dalje, pa je tokom vanrednog stanja za sve stanovnike na teritoriji Beograda organizovala i mogućnost besplatne dostave u okviru projekta Kafa kod kuće. Po promo ceni dobićete 1kg vaše omiljene kafe i gratis dve šoljice iz limitirane serije.

Skuvajte domaću kafu po vašem ukusu, pokušajte da održite fokus na novim radnim izazovima i ne zaboravite preporuku: #kafakodkuće #štatiteško?

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: