Bez rudarenja kriptovaluta na Apple uređajima

Apple je eksplicitno zabranio aplikacije koje rudare kriptovalute, na svojim uređajima, prema novije ažuriranim smernicama za App Store. Nova zabrana obuhvata sve Apple platforme.

PCPress.rs Image

U martu, Apple je uklonio aplikaciju Calendar 2 iz Mac App Store-a nakon što je aplikacija počela da rudari kriptovalutu Monero na uređajima korisnika u zamenu za premijum funkcije. To je bio prvi korak kompanije Apple protiv aplikacija koje rudare. Pre toga, kompanija nikada nije učinila ništa po tom pitanju. U to vreme, developer aplikacije Calendar 2 je rekao da je Apple uklonio aplikaciju zato što je kršila smernice App Store-a: „Aplikacije ne bi trebalo brzo da istroše bateriju, stvaraju prekomernu toplotu ili stavljaju nepotrebno opterećenje na resurse uređaja.“ Sada, Apple je konačno izašao sa celokupnim odeljkom o kriptovalutama u svojim smernicama koje se odnose na iOS, macOS, watchOS i tvOS aplikacije, u kom stoji pet pravila:

  1. Apple će dozvoliti aplikacije za novčanike virtuelnih valuta, sve dok su one ponuđene od strane developera koji su prijavljeni kao organizacije.
  2. Dozvoljene su isključivo aplikacije za rudarenje kriptovaluta, koje se nalaze izvan uređaja, kao što je rudarenje u oblaku.
  3. Aplikacije mogu da pomognu korisnicima da plaćaju, trguju ili primaju kriptovalute na odobrenim mestima za razmenu, ali aplikacije moraju da budu iz same menjačnice.
  4. Slično tome, aplikacije koje se bave iniciranjem početnih ponuda novčića (ICO), trgovanjem bitcoin fjučersima ili drugim trgovanjem kriptovalutnih hartija od vrednosti moraju da budu od banaka, firmi ili drugih odobrenih finansijskih institucija. I moraju biti zakonite.
  5. Aplikacije za kriptovalute ne mogu ponuditi korisnicima virtuelni novac za zadatke kao što su preuzimanje drugih aplikacija, iskorišćavanje drugih korisnika za preuzimanje aplikacije ili povećanje aktivnosti društvenih mreža.
Pročitajte i:  OS 17.3 dodaje zaštitu od ukradenih uređaja za iPhone 

PCPress.rs Image

Nova pravila bi trebalo da promene Apple-ov pejzaž aplikacija za kriptovalute prilično drastično, s obzirom na to da su aplikacije treće strane za početne ponude novčića ili slanje i primanje kriptovaluta suštinski zabranjene. Takođe će biti zanimljivo videti koliko je aplikacija uklonjeno zbog toga što imaju tajne rudare koje su možda ubacili sajber kriminalci putem hakovanjem. Iako se Apple pravila primenjuju na sve aplikacije unutar App Store, Mac i „jailbroken“ iPhone će i dalje biti u mogućnosti da rudare kriptovalute izvan Apple-ovog zazidanog dvorišta. Međutim, bez jakog GPU-a, rudarenje na Apple uređajima sigurno nije povoljno za početak, tako da obično profitiraju samo oni koji kradu resurse sa uređaja drugih korisnika.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , ,