VR ublažava bol pacijentima u bolnici

Sama pomisao o poseti hitne službe u bolnici je dovoljno stresna za mnoge ljude, čak i bez neugodnosti ili bola kod pregleda ili terapije. S tim na umu tri diplomca su osmislila program virtualne stvarnosti, startup Healthy Mind, i dala ovoj tehnologiji novu primenu u pokušaju smanjenja boli pacijenata koji su podvrgnuti različitim zahvatima u bolnicama.

PCPress.rs Image

Spomenuti startup virtualnu stvarnost koristi kao pomoć pacijentima koji obavljaju preglede u bolnicama, s tim da je zadatak virtualne stvarnosti smirivanje pacijenata i potencijalno povećanje njihove otpornosti na bol kako bi pregled prošao što uspešnije i brže. Pacijentima se putem virtualne stvarnosti barem privremeno nastoji skrenuti pažnja od, za njih u tom trenutku, bolne stvarnosti (kao što je na primer nameštanje kostiju, umetanje katetera, ušivanje rana ili pak lečenje opekotina) odvodeći ih u virtualni trodimenzionalni svet japanskih zen vrtova i snežnih vrhova.

Takođe, reč je o alternativi kojom se delimično nastoji izbeći upotreba lekova protiv bolova koji su uobičajeni kod izvođenja bolnijih zahvata nad pacijentima. Sistem koji se bazira na headset-ovima za virtualnu stvarnost se trenutno testira na odeljenju hitne pomoći u bolnici Saint Joseph u Parizu. Sam startup Healthy Mind je nedavno dobio nagradu u vrednosti od 20 hiljada dolara od Univerziteta u Adelaide-u u Australiji, a ova tri osnivača uskoro očekuje i predstavljanje projekta u Microsoft-ovom sedištu u Seattle-u.

Pročitajte i:  EU zahteva odgovore od TikToka

Izvor: Reuters

Facebook komentari: