Chrome ne dozvoljava više ekstenzije koje rudare kriptovalute

Google je objavio da će uklanjati Chrome ekstenzije koje rudare kriptovalute. Do sada je Chrome Web Store dozvoljavao ove vrste ekstenzija pod uslovom da je rudarenje njihova jedina svrha i da su korisnici potpuno obavešteni o tome šta će te ekstenzije raditi. Međutim, Google kaže da oko 90 procenata programera ekstenzija za rudarenje nije poštovalo ta pravila. One ekstenzije koje nisu poštovale ova pravila su odbačene ili uklonjene iz prodavnice, međutim sada neće biti dozvoljeno ni da se postave, čak i ako se pridržavaju ranijih standarda.

PCPress.rs Image

Od 2. aprila, Chrome Web Store ne prihvata nikakve dodatke za rudarenje kriptovaluta, a oni koji su već u prodavnici biće uklonjeni krajem juna. „Platforma za dodatke pruža razne mogućnosti koje su našoj zajednici programera omogućile da naprave raznolik dijapazon ekstenzija koje korisnicima pružaju maksimum od Chrome-a“, rekao je Google. „Nažalost, ove iste mogućnosti su privukle programere zlonamernih softvera koji pokušavaju da zloupotrebe platformu na račun korisnika. Ova politika je još jedan korak napred u osiguranju da korisnici Chrome-a mogu da uživaju u prednostima ekstenzija bez izlaganja skrivenim rizicima.”

Pročitajte i:  Blizanci na AI zadatku

Rudarenje kriptovalutama postala je popularna strategija za prikupljanje sredstava. Postojalo je nekoliko slučajeva cryptojacking-a, to jeste otimanja procesorskog vremena računara koje se potom koristi za rudarenje kriptovaluta, u slučajevima kao što su Tesla, državne Vlade i Android telefona. Upravo se na ovaj potez odlučio Google, jer su njihovi stručnjaci primetili da sve više ekstenzija za Chrome, osim svoje primarne funkcionalnosti, u pozadini počinje ilegalno da rudari kriptovalute za svoje autore. Tako je i Opera u januaru, u ažuriranoj verziji omogućila korisnicima da blokiraju skripte za rudarenje kriptovaluta pomoću softvera za blokiranje oglasa.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,