ERP 2024

Bezbednosne provere Google Chrome ekstenzija mogu učiniti pregledanje bezbednijim za sve

Google planira da „proaktivno istakne“ Chrome ekstenzije koje su postale nedostupne u Chrome veb prodavnici.

PCPress.rs Image

Google želi da bolje zaštiti korisnike Chrome ekstenzija

Ekstenzija koja iznenada nestane bez objašnjenja može ostaviti korisnike nesigurnim u vezi sa tim (i ekstenzijama uopšte), pa Google preduzima ovaj korak da obavesti i uveri korisnike.

Šta se dešava sa Chrome ekstenzijama

Postoje tri razloga zbog kojih bi Google uklonio ekstenziju: programer ga je ručno opozvao, ekstenzija krši smernice Chrome veb prodavnice ili je malver.

Ova nova funkcija će stići u ažuriranju Chrome 117. Nakon instaliranja ažuriranja, ekstenzije koje se kvalifikuju za pregled biće navedene u kategoriji „Safety Check“ u odeljku Privacy and Security u podešavanjima Chrome-a. Čini se da postojeće instalirane ekstenzije neće biti automatski uklonjene iz browsera korisnika.

Ako kliknete na Review, biće vam rečeno koje ekstenzije više nisu u Chrome veb prodavnici i iz kojih razloga su uklonjene. Tada ćete moći da izbrišete ekstenziju ili jednostavno sakrijete upozorenje i nastavite da je koristite. Međutim, ako je ekstenzija označena kao da ima malver, biće automatski onemogućena.

Što se tiče programera, Google će im takođe dati priliku da reše sva navodna kršenja smernica Chrome veb prodavnice pre nego što korisnici dobiju obaveštenje o pregledu.

Google se fokusira na bezbednost usmerenu na korisnika

Google je naveo da namerava da ova promena „očuva ekosistem bezbednim za korisnike dok ograničava šanse da će to uticati na originalne ekstenzije“. Glavni cilj ove promene je da omogući korisnicima da prilagode svoja iskustva i da budu informisani kako bi mogli da izaberu da li žele da nastave da koriste određenu ekstenziju.

Google je takođe nedavno najavio da će se bezbednosne zakrpe isporučivati svake nedelje u novouvedenim nedeljnim ažuriranjima, od ažuriranja Chrome 116. Ovaj potez je napravljen da cilja zlonamerne aktere koji žele da napadnu Chrome u vremenskim intervalima između identifikacije potencijalnog problema (bilo loših aktera ili programera Chrome-a) i kada se ispravka uvede putem ažuriranja.

Sličan razvoj na kome se radi u ovom pravcu je da će Chrome prikazati upozorenje kada pokušate da preuzmete „visokorizične“ datoteke sa nesigurnom vezom. 

Kako da date povratne informacije Google-u

U zvaničnom postu na blogu, Google je tražio bilo kakve povratne informacije koje biste mogli da imate o ovome i ako imate bilo šta što biste želeli da podelite na ovu temu, možete da postavite na mejling listi Chromium-extensions (Google grupa koja je zvanični forum za najave tima za proširenja za Chrome).

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
Računari i Galaksija