BIZIT plus

Bin Ladenova smrt glavna tema na internetu

PCPress.rs ImageNa internetu vlada prava pomama otkako je u nedelju uveče objavljena smrt Osame bin Ladena, lidera Al Kaide, jer su korisnici tragali za informacijama i delili svoje stavove o ubistvu najtraženijeg čoveka na svetu. Američki predsednik Barak Obama izjavio je kasno uveče da je Bin Laden ubijen u američkoj operaciji u Pakistanu.

Jedan IT stručnjak iz Abotabada, grada u kojem je Bin Laden ubijen, nenamerno je na Twitter-u objavio prve nagoveštaje vojne operacije i tek kasnije shvatio njen značaj. Sohaib Athar, koji upotrebljava korisničko ime @ReallyVirtual na Twitter-u, napisao je: „Helikopter obleće iznad Abotabada u jedan ujutru, što je retko.“ Nedugo posle toga sledila je poruka: „Čuje se pucanje prozora. Nadam se da nije početak nečeg gadnog :-S.“ Inače, on se preselio iz Lahora u Abotabad radi „mira i tišine.“

Smrt Osame bin Ladena pružiće priliku malicioznim sajtovima da zaraze kompjutere time što će obmanuti korisnike da posete njihove sajtove kako bi dobili više informacija, upozoravaju stručnjaci za bezbednost. Prevaranti mogu da prevare algoritme na popularnim pretraživačima tako što će postaviti lažne strane kako bi njihovi sajtovi izgledali legitimni i time povećati šanse da korisnici u potrazi za informacijama posete njihove sajtove s malicioznim softverom, istakao je direktor bezbednosne kompanije Sophos.

Jedan stručnjak iz kompanije Kaspersky Lab već je pronašao uzorke zaraženih strana koje se pojavljuju kad na Google-u otkucate „osama bin laden body“. Korisnici koji kliknu na neke slike u rezultatima pretrage su upućeni na dva maliciozna domena koji šire virus pod nazivom „Best Antivirus 2011“.

Pročitajte i:  Google: Malver zloupotrebe API je standardna krađa tokena, a ne problem API-ja

Twitter je izjavio kako je na njegovom sajtu objavljivano više od četiri hiljade poruka u sekundi posle Obaminog govora. Bin Ladenova smrt, Abotabad i Mornaričke foke bile su glavne teme na ovom sajtu posle Obaminog obraćanja. Google je takođe objavio kako je „osama bin laden dead“ najčešća potraga od nedelje uveče.

Na Facebook-u je stranicu „Osama bin Laden is dead“ već lajkovalo 258 400 ljudi, a mnogi su i ostavljali komentare. Izgleda da je stranica postavljena pre objave o smrti i podržava teoriju da je lider Al kaide odavno mrtav.

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari: